Biztonságos település

Amúgy is csodálatos fővárosunkat a közelmúltban ott forgató hollywoodi színészek még inkább felvirágoztatták. Különösen Tom Hanks, aki egyenesen ledöbbent azon, hogy míg az amerikai városokban sehol nem látni éjszaka az utcán nevetgélő és kerékpározó embereket, Budapesten – amit ő a világ egyik leggyönyörűbb városának tart – ez természetes. Hiszen biztonságos a város. Pedig ott nincs is ilyen tábla. Barak Beáta írása.

Bár Debrecenben több városrészben le lehetne forgatni azt az átverős videót, amelyen egy arabforma srác behajít a járókelők közé egy fekete hátizsákot, megvan a biztonságérzetünk, hiszen nem lehet úgy hazafelé sétálni sötétedéskor, hogy minimum kettő rendőrrel ne találkozna az ember. Vannak kamerák, és segélyhívók is. Sokaknak persze ez sem elég, jobban szeretnék, ha az egyenruhások keze a fegyveren pihenne. Ilyenkor télen amúgy is gyanús már minden ember, aki bővebb télikabátot visel, s ha még táska is van nála, hajlamos fantáziálni az ember.

Belgiumban most sok pénzt ölnek a segélyhívók és biztonsági szolgáltatások hálózatába. Remélem, sose tudjuk meg élesben, hogy mifelénk megfelelően működik-e a rendszer.

– Barak Beáta –
hirdetés