Biztonság az új sztrádán is

Az M35-M4 autópálya új szakaszát december 20-án adták át
Az M35-M4 autópálya új szakaszát december 20-án adták át - © Fotó: Kovács Péter
Berettyóújfalu – Az ország legtöbb feladatát ellátó autópálya mérnökségét is birtokba vették a bihari autópálya mellett.

Új mérnökségi telepet is avattak az M35-ös és M4-es autópálya átadása után december 20-án a bihari városban, amely végpontja az M35-ős autópályának, illetve csomópontja az M4 sztrádának.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

A kivitelezési munkák részeként, a több mint 5 ezer négyzetméteres új mérnökségi telepet az M4 és a 47. sz. főút csomópontjában építették meg. A telephely az autópályamérnökségnek és az autópályarendőrség is helyet ad.

Garázs, raktár, iroda

Az új épületegyüttes nemcsak az M35 és az M4 autópályaszakaszok, hanem a berettyóújfalui mérnökség működési területén lévő országos közúthálózat üzemeltetési feladatait is ellátja. A helyi adottságoknak köszönhetően a mérnökségi telep az M4-es autópályaszakasz országhatárig tartó kiépítése után, 90 kilométer gyorsforgalmi út fenntartására és üzemeltetésére lesz alkalmas. Ezzel, Magyarország hasonló létesítményei között, a berettyóújfalui autópályamérnökségi iroda látja majd el Magyarországon a legtöbb üzemeltetési és fenntartási feladatot.

Nagy Róbert, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója átadta az épület kulcsait | Fotó: Kogyilláné H. Szófia

A telep műszaki átadását követően a régi berettyóújfalui üzemmérnökség is átköltözött az új épületegyüttesbe. Így kombináltan, a berettyóújfalui mérnökség működési területén lévő országos közúthálózat üzemeltetési feladatait is ellátják a telepen.

A Magyar Közút munkatársai a kor követelményeinek megfelelő környezetben, egy 620 négyzetméteres irodaépületben végezhetik munkájukat. A beruházás részeként felépült egy több mint 1800 négyzetméteres műhely és garázs, de hidegraktár, sótároló épület és töltőállomás is helyet kapott az autópálya mellett fekvő telepen. A közúti közlekedési balesetekben megsérültek számának csökkentése, valamint a rendőrségi feladatok ellátása érdekében egy új, 405 négyzetméteres rendőrségi központ is épült. A sztrádaavató után, jelképes kulcsátadást követően vették birtokba az új telepet.

– Kogyilláné H. Szófia –


A csütörtöki átadáson
Berettyóújfalu - Befektetőket, a gazdaság élénkülését várják Biharban az M35-ös és M4-es gyorsforgalmi úttól. Több évtizedes vágya teljesült a halmozottan hátrányos helyzetű Biharnak azzal, hogy csütörtökön átadták az M35-ös sztráda befejező, illetve az M4-es autópálya első ütemében elkészült, ös...