Biztatóak az építőipar jövőbeni kilátásai

Biztatóak az építőipar jövőbeni kilátásai
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A Mapei Kft. négy százalékkal növelte az árbevételét az év első hat hónapjában.

A növekedés elmarad a várttól, azonban a vállalat továbbra is optimista. Markovich Béla ügyvezető erőteljes növekedést vár az év második félében a csok-tól és az EU-s projektek újra indulásától. Ugyanakkor véleménye szerint a Brexit nem érinti látványosan a hazai építőipart.

Mi fogta vissza?

Az első félév eredményeit az építési piac komoly részét kiadó infrastrukturális beruházások és az EU-s finanszírozású beruházások csökkenése befolyásolta kedvezőtlenül, melyet a lakásépítés növekedése nem volt képes ellensúlyozni. „Bizakodásra ad okot, hogy a CSOK hatására elindult a lakások és családi házak építése, melynek a vállalat forgalmára gyakorolt hatása őszre várható. A növekedés további motorja a második félévben induló út és autópálya beruházások, valamint az EU-s finanszírozású projektek” – mondta az ÉVOSZ elnökségi tagja. Hozzátette: az élénkülő lakásépítési kedv miatt az év második felében a szakemberhiány fog inkább gondot okozni.

Érezni fogják

Az angliai érdekeltségű vállalkozásokat minden bizonnyal közvetlenül fogja negatívan érinteni a britek kilépése az Európai Unióból. Magyarországon számos angol érdekeltségű befektető van, ők beruházásokat is végeznek, amelyeket a hazai építőipari cégek valósítottak meg, azonban ennek a hatása nem jelentős az ágazat egészére. Más kérdés, hogy mi lesz a Nagy-Britanniában munkát vállaló szakemberekkel. Az ő jövőjük a soron következő tárgyalásokon dől majd el – vélekedik Markovich Béla.

HBN

Címkék: , ,hirdetés