Biztatóak a terméskilátások a szakemberek szerint

Biztatóak a terméskilátások a szakemberek szerint
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A hazai mezőgazdaság két meghatározó növényének termesztéstechnológiáját mutatták be a XXIII. Búza- és Repcetanácskozáson.

A Debreceni Egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepéről készített drónfelvételeken mutatták be a különböző tápanyagok használatának eredményességét az idei Búza- és Repcetanácskozáson, amit a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézete szervezett.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

Pepó Péter professzor, az intézet vezetője részletesen, tartamkísérleti eredményekkel alátámasztva mutatta be azokat a jelenségeket, amelyeket a különböző agrotechnikai beavatkozások gyakorolnak a talajra. Ezek közül külön is kiemelte a vetésváltás, a talajművelés, a tápanyag-visszapótlás és az öntözés talajra gyakorolt pozitív, illetve negatív hatásait.

Birkás Márta, a Szent István Egyetem egyetemi tanára elemezte a különböző talajművelési eljárásokat és módszereket, amelyeket az eltérő talajtípusokon lehet alkalmazni a búza és repce esetében. Lakatos Zoltán, az Országos Gabonaszövetség elnöke azokat a nemzetközi és hazai trendeket vette sorra, amelyek a gabonanövények piacát az elmúlt hónapokban jellemezték, és amiket figyelembe kell venniük a termelőknek a közelgő betakarítási szezonban. Lakatos Zoltán idén négy és fél millió tonna búzaterméssel számol. A készleten lévő mennyiséggel együtt hat millió tonna áll majd az ország rendelkezésére, ám ebből csak 2,3 millió tonnányi a magyar lakosság igénye, így megnő az export szerepe.

Kátai János, a MÉK Agrokémiai és Talajtani Intézetének egyetemi tanára kutatásaiban olyan tényezőket vizsgált, amelyek alapvetően meghatározzák a hazai talajok termékenységét, a növénytermesztés alapközegének degradációs és átalakulási folyamatait. Ezek az alapkutatási eredmények kiválóan beépíthetők a talajvédelembe, aminek fontosságát különösen megalapozza az a tény, hogy a hazai termőterületek 53%-a veszélyeztetett a talaj-degradációs és -szennyeződési folyamatok miatt.

A tanácskozás résztvevői az előadásokat követően a Debreceni Egyetem Látóképi Kísérleti Telepén részletes gyakorlati ismertetőt kaptak a legfontosabb komplex technológiákról, azok megvalósítási lehetőségeiről őszi búza és káposztarepce növényeknél. A több száz résztvevő tanulmányozhatta tartamkísérletben a legújabb genotípusokat, a tápanyag-visszapótlási, az öntözési és vetésváltási módszereket, amelyeket az intézet munkatársai dolgoztak ki.

– unideb.hu –
hirdetés