Helyi közélet

2013.03.28. 14:01

20 éves a Kémiai Doktori Iskola

Debrecen - Pályázati forrásból segíti a tudományos műhelyek munkáját a Debreceni Egyetem.

Debrecen - Pályázati forrásból segíti a tudományos műhelyek munkáját a Debreceni Egyetem. Az idén 20 éves jubileumát ünneplő Kémiai Doktori Iskola két év alatt több mint 46 millió forintot fordíthat külföldi vendégoktatók meghívására, nemzetközi szakmai konferenciákon való részvételre, és - az egyetem történetében első alkalommal - doktorjelölti ösztöndíjak odaítélésére.

Debrecenben több évszázados múltra tekint vissza a kémia oktatása és kutatása. A Református Kollégiumban már 1815-ben önálló kémiai tanszék működött. A modern értelemben vett kémiai kutatások csaknem kilenc évtizede kezdődtek az Orvosi Vegytani Intézetben, majd 1949-től, a Tankó Béla professzor vezette Kémiai Intézetben folytatódtak.

1993-ban a Kossuth Lajos Tudományegyetem jogot nyert az új típusú doktori (PhD) cím adományozására kémia tudományból. A Kémiai Doktori Iskola alapítója és első vezetője Lipták András professzor volt.

A Kémiai Doktori Iskolában nemzetközileg elismert, tapasztalt oktatók és kutatók dolgoznak, folyamatosan garantálva a doktori hallgatók magas színvonalú képzését. A doktori programba elsősorban vegyész, kémia tanár, és gyógyszerész végzettségű hallgatók jelentkezhetnek Magyarországról és a határon túlról egyaránt. A képzés kezdete (1993) óta több mint 200 hallgató vett részt a programban.

A mostani támogatást döntően három célra - a nemzetközi jelenlét erősítésére, az egyetemen elért tudományos eredmények népszerűsítésére és doktorjelölti ösztöndíjak odaítélésre - fordítja a Kémiai Doktori Iskola. Idén nyáron Skóciában, illetve Spanyolországban mutatkozik be előadásával egy-egy végzős PhD hallgató, segítve ezzel az egyetemen elért tudományos eredmények disszeminációját.

Az elnyert összeg lehetőséget biztosít külföldi vendégelőadók meghívására is. Érdekesség, hogy a Stockholmból (Svédország) és Missouriból (Egyesült Államok) érkező mindkét kutató, egyetemi oktató Magyarországon végzett, és bár előadásaikat angol nyelven tartják majd, magyarul is választ tudnak adni a felmerülő hallgatói kérdésekre.

Fontos része a támogatásnak, hogy a 3 éves doktorandusz ösztöndíjon túl most négy hallgató további egy éves anyagi támogatásban részesülhet.

- Három év kevés idő a doktori fokozat megszerzésére, legfeljebb a kísérletes kutatómunka elvégzésére elegendő. A dolgozat megírása és a fokozatszerzéssel összefüggő egyéb tevékenység már nem fér bele a három éves időtartamba. A pályázati forrásnak köszönhetően így további egy évre tudunk ösztöndíjat biztosítani doktorandusz hallgatóinknak, segítve ezzel a fokozat megszerzését - mondta Joó Ferenc egyetemi tanár, akadémikus, a doktori iskola korábbi vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában