Bíznak az euró erejében a megtakarítók

Debrecen – A magyarok az első negyedévben összességében 245 milliárd forintot tettek félre.

Évtizedes csúcsot dönt a devizaalapú befektetés Magyarországon, sokkal nagyobb összeget takarítanak meg a háztartások devizában, mint forintban.

Hosszú távon is

Az NN Biztosító tapasztalatai szerint az euróban megtakarítók magasabb összeget fektetnek be, és hosszú távon is bíznak az EU hivatalos fizetőeszközében, hiszen a biztosító lejáró eurós szerződésű ügyfeleinek több mint fele ismét eurós befektetési egységekhez kötött terméket választ. Az elmúlt fél évben közel 370 milliárd forinttal növelték a háztartások a devizaalapú befektetéseiket a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint; a lakosság az első negyedév végén több mint 2400 milliárd forintot, pénzügyi eszközeinek nyolc százalékát tartotta külföldi pénznemben – a legnagyobb részét, több mint 50 százalékát devizaszámlán, illetve készpénzben.

Látszik a számokból

Jelentős a külföldi cégekben lévő részesedések aránya is, miközben emelkedik a más országok értékpapírjaiban, befektetési jegyeiben tartott vagyon összege. A devizaalapú megtakarítások állományának növekedésében az utóbbi fél év árfolyam-ingadozása csak kisebb szerepet játszott. A megtakarítások növekedésében a devizaalapú befektetéseknek van döntő szerepe – derül ki a jegybanki statisztikából. Amíg a bankoknál az első negyedévben a forintbetétek összege 48 milliárd forinttal csökkent, addig közel 82 milliárd forintot helyeztek el a magyar háztartások devizabetétben a pénzintézeteknél.

HBN