Bizalmat szavaztak az új finn kormányfőnek

Bizalmat szavazott a finn parlament kedden az ország új kormányfő-jelöltjének. A Centrumpárt (KESK) 41 éves jelöltje, Mari Kiviniemi kinevezését 115-en támogatták a 200 fős finn törvényhozásban, és 54-en szavaztak ellene.

Elődje, a szintén centrumpárti Matti Vanhanen két cikluson át, 2003 óta vezette a skandináv állam kormányát. Mandátuma csak jövő áprilisban járt volna le, de Vanhanen már tavaly decemberben bejelentette lemondását, amit végül pénteken közölt hivatalosan.

Finnország új kormányfője, Mari Kiviniemi 1995 óta parlamenti képviselő. Előbb a kereskedelmi és fejlesztési tárcát vezette elődje, Vanhanen első kormányában. Később pedig a közigazgatási és önkormányzati minisztériumot vezette. Az új finn kormányfő a második női miniszterelnök a skandináv államban.

A bizalmi szavazás után feloszlatják az ügyvezető kormányt

Elődje, Matti Vanhanen eredetileg lábsérülésére illetve emiatt szükséges műtétjére hivatkozva lépett vissza. De pártja körül kampányfinanszírozási problémák is felmerültek. Egy finn napilap, a Helsingin Sanomat értesülései szerint a politikus a közelmúltban azt mondta, hogy majd “évek múlva” elárulja visszalépésének pontos okát.

Finnország államfője, Tarja Halonen a bizalmi szavazás után kedden feloszlatja az eddigi ügyvezető kormányt, és ceremónia kíséretében kijelöli az új miniszterelnököt, illetve kormányát.

– Független HÍrügynökség –