Bírósági eljárás indul a katedrálisban rendőrökkel dulakodó muzulmán turisták ellen

Bírósági eljárás indul két muzulmán turista ellen Spanyolországban, mert összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel a cordobai katedrálisban – közölte szombaton az Europa Press hírügynökség Andalúzia tartomány Felső Bíróságára hivatkozva.

A két férfi szabadon védekezhet, de dokumentumaikat bevonták.


A rendőrség szerint Ausztriából érkezett 120 muzulmán szerda este, majd megnézték a katedrálist. Hatan vagy heten közülük a muzulmán szokás szerint imádkozni kezdtek, mire a biztonsági őrök felszólították őket, hogy fejezzék be. Az őrökkel és a kiérkező rendőrökkel heves vita, majd dulakodás kezdődött. A rendőrség szerint a két turista, akik ellen eljárás indul, erőszakosan lépett fel, ezért őrizetbe vették őket a közrend megzavarása és a hatósági személyekkel szembeni ellenállás vádjával. Állítólag az incidensben egy rendőr és egy biztonsági őr könnyebben megsérült.

A délnyugat-spanyolországi Cordoba katedrálisa eredetileg Nagy Mecset volt, amit a mórok építettek az ibériai félsziget meghódítása után, a VIII. században. Cordoba három vallás városaként volt ismert, ahol a keresztények, a zsidók és a muzulmánok békésen megfértek egymással a középkorban. A Nagy Mecsetből 1236-ban lett katedrális, miután III. Ferdinánd király kiűzte a mórokat. Azóta ritka kivételektől eltekintve a muzulmánoknak tilos volt imádkozniuk a katedrálisban, amely megőrizte a mór hagyományt építészetileg. Az UNESCO 1984-ben a világörökség részének nyilvánította a katedrálist, amely a turisták kedvelt úti célja.

A hatóságok szerint “előre megfontolt szándékkal mentek imádkozni a muzulmánok, mert tudták, hogy ezt provokációnak fogják minősíteni”. Az ausztriai muzulmán fiatalok szervezete, amely az utat szervezte, ezt tagadja. Állításuk szerint spontán akcióról volt szó.

Cordoba püspöke, Demetrio Fernandez Gonzalez az incidens előtt nem sokkal jelentette ki, hogy továbbra is tilos a muzulmán imádság a katedrálisban. A helyi muzulmánok szervezete válaszul a tilalom megszüntetését követelte.

– Független Hírügynökség –

Címkék: ,