Bíróság előtt az országos főkapitány

Egy valótlannak vélt kijelentése miatt pénteken bíróság elé állt Bencze József országos rendőrfőkapitány.

A pótmagánvádas büntetőeljárást Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének nevében indította el, ugyanis szerintük a főrendőr azt állította, hogy a TMRSZ a Magyar Gárdába toboroz tagokat. Benczének, és az ügyben érintett másik rendőri vezetőnek legközelebb hivatali visszaélés miatt kell felelnie a Fővárosi Bíróságon.

Szima Judit 2008 augusztusában nyújtott be pótmagánvádat Bencze József, országos rendőrfőkapitány ellen, aki szerintük valótlanul azt állította a sajtóban, hogy a TMRSZ a Magyar Gárdába toboroz tagokat. A szakszervezet főtitkára szerint a főrendőr mindezt egy bizonyos okiratra hivatkozva tette. A TMRSZ szerint az általuk hamisnak vélt iratot Soczó László, Tolna megyei rendőrfőkapitány pedig nem adta ki nekik, hiába kérték. A szóban forgó levél egyébként még a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz is eljutott.Szima Judit a Független Hírügynökségnek elmondta: az iratot IRM egyik szakértője is megvizsgálta, és megállapította, hogy aláírását meghamisították. A főtitkár szerint a cél az volt, hogy a TMRSZ-t és annak vezetőjét lejárassák.

Az ügyet péntek délelőtt tárgyalta a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A TMRSZ ügyvédjén keresztül a pótmagánvádat szolgálati visszaélés vétségéről hivatali visszaélésre minősítette, és egyúttal indítványozta, hogy az ügy kerüljön át a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumához. A vádlottak, Bencze József és Soczó László és ügyvédei ezt tudomásul vették. Ezután a bíróság áttette az ügyet.

Tímár Zoltán az Országos Rendőr-főkapitányság Szóvivői Irodájának vezetője az ügy kapcsán elmondta: a főtitkár asszony által korábban rendőrtábornokok ellen tett mind ténybelileg mind jogilag megalapozatlan feljelentések sorába illeszthető ez az eset is. Hozzátette: az érintettek nyugodt szívvel várják ennek az ügynek a lezárását is, hiszen az ügyészség korábban már vizsgálta a feljelentésben foglaltakat és bűncselekményt nem állapított meg.

Csütörtökön egyébként Szima Judit állt bíróság előtt. A TMRSZ főtitkárát a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett bujtogatásban. A csütörtöki, elsőfokú ítéletben 160 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, mellékbüntetésként pedig lefokozták, alezredesi rendfokozatától megfosztották. A főtitkárra kirótt büntetés ellen az ügyészség és maga Szima Judit is fellebbezett: a katonai ügyész – aki 3 év börtönbüntetést és lefokozást kért – súlyosbításért, míg a főtitkár – bűncselekmény hiányában – az ellene folyó eljárás megszüntetéséért.

– Független Hírügynökség –