Bíróság előtt a kendertermesztő „vállalkozó”

Megkezdődött a tárgyalás P. László ügyében, akit azzal vádolnak, hogy föld alatti pincében termelte a marihuánát Tégláson
Megkezdődött a tárgyalás P. László ügyében, akit azzal vádolnak, hogy föld alatti pincében termelte a marihuánát Tégláson - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen, Téglás – Profin kialakított marihuánaültetvényt gondozott a vádlott.

  • Pénteken állt bíróság elé az a férfi, aki a vád szerint marihuánát termesztett téglási zártkerti ingatlanán, egy titokban kialakított pincerendszerben; illetve, a lebukást elkerülendő, az egyébként hobbi-villanyszerelő átalakította az ingatlan elektromos vezetékrendszerét, és a berendezések működtetéséhez szükséges áramot lopta.
  • Szintén vádlott az ügyben egy debreceni férfi, akit tetten értek, amikor 500 gramm kábítószert átvett a termesztőtől.
  • Amikor 2016 májusában a rendőrök rajtaütöttek a tanyán, 224 tő növényt találtak, továbbá lefoglaltak 3 és fél kilogramm szárított vadkendert is.
  • A Debreceni Törvényszéken zajló per kezdetén egyik vádlott sem tett vallomást, a nyomozás folyamán tett vallomásaikat dr. Lányi Csaba, a tanács elnöke olvasta fel.

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, kábítószer-birtoklás és lopás a vád P. László ellen, akinek pere pénteken kezdődött a Debreceni Törvényszéken.

tr2

Fotó: Derencsényi István

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint P. László 2011-ben vásárolt meg egy zártkerti ingatlant Tégláson, hogy ott gombát termesszen. Műanyag nyílászárók gyártásával és forgalmazásával is foglalkozott, de a vállalkozás nem hozott számára elegendő hasznot, ezért 2013-ban elhatározta, hogy ingatlanán vadkendert fog termeszteni.

A magokat Ausztriában vette, az interneten „kitanulta”, hogyan művelje az ültetvényt: beszerezte a szükséges lámpákat, ventilátorokat, szellőzőket, és az ingatlan téglaépülete mellett könnyűszerkezetes technológiával egy föld alatti pincerendszert alakított ki. Mint a rendőröknek később bevallotta, villanyszerelés a hobbija, azt kamatoztatta a trükkös megoldásaihoz: átalakította az elektromos vezetékrendszert, hogy méretlen villamos­ energiával tudja ellátni az ültetvényt, valamint álcázta a pincelejáratot, amit egy targoncamotor hidraulikájával mozgatott.

Az elsőrendű vádlott a tanyán a vadkender mellett jövedéki terméknek minősülő dohány termesztésével is foglalkozott. A feldolgozás és az értékesítés érdekében több gépet, dohánylevél-darálót, csomagológépet is beszerzett. Az ügy másodrendű vádlottja, M. Sándor üzleti vállalkozása szintén nem hozta a remélt bevételt, ezért felvette a kapcsolatot P. Lászlóval, és megállapodtak abban, hogy megvásárolja tőle a megtermelt marihuánát – tartalmazza a vádirat.

Jelentős mennyiség

2016. május 18-án M. Sándor egy doboznyi marihuánáért ment a téglási tanyára. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának munkatársai azonban tetten érték, amikor a csaknem 500 gramm kábítószert átvette. Ezt követően ház­kutatást tartottak az ingatlanon, ahol lefoglaltak 645 kilogramm vágott dohányt, a pincerendszerben pedig rábukkantak a 224 növényből álló ültetvényre. A nyomozók a helyszínen lefoglaltak még 10 csomag szárított vadkendert is, amelyek súlya csaknem elérte a 3 és fél kilogrammot, ez a jelentős mennyiség alsó határának háromszorosa.

A vádlott az illegális áramvételezéssel az áramszolgáltatónak csaknem 4 millió forint kárt okozott – írja a vád. A per októberben folytatódik.

HBN


A többgyermekes családapa lebukása után magába roskadt, és együttműködött a rendőrökkel
Debrecen, Téglás - Villástargonca motorja működtette a pince bejáratát, ahol a kenderültetvény volt. A napokban Téglás külterületén felszámolt indiai vadkender ültetvény is igazolja dr. Szabados Nándor őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság felderítő osztálya alosztályvezetőjének a szavait, miszer...
Fotók: police.hu
Debrecen, Téglás - Egy földalatti marihuánaültetvényt számoltak fel a Hajdú-Bihar megyei nyomozók Tégláson. Több mint hatvanmilliót ér a drog és a dohány, amit két férfitól lefoglaltak. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály nyomozóinak 2016. május 18-án olyan információ juto...
hirdetés