Bíróság elé állítják a korallzátonyra futott hajó három matrózát

Vád alá helyezik Ausztráliában a Nagy-Korallzátonynál megfeneklett kínai hajó legénységének három tagját, amiért letértek a kijelölt útvonalról – adta hírül az AFP canberrai minisztériumi forrásokra hivatkozva.

A természetvédelmi területen megfeneklett szénszállítóból folyamatosan szivattyúzzák át egy másik hajóba az üzemanyagot.

Az ausztrál szövetségi rendőrség átkutatta a szénszállítót, és navigációs berendezéseket, valamint útvonalterveket foglalt le. A hatóságok szerint a hajó azért tért le a kijelölt útvonaláról, és ment be a természeti kincsei miatt védett területre, hogy a legénység időt és üzemanyagot spóroljon meg.

A két vietnámi és egy dél-koreai matrózt hétfőn állítják bíróság elé, ahol várhatóan vádat emelnek ellenük, amiért nem engedélyezett útvonalra vezették a hajót. Az is a vádak között szerepel, hogy nem reagáltak a hatóságok jelzésére sem, amikor észlelték a rossz irányba tartó teherszállítót. Ha bűnösnek találják őket, akár 200 ezer ausztrál dollárra (kb. 40 millió forint) is megbirságolhatják őket.

Ezalatt kármentők folyamatosan dolgoznak, hogy eltávolítsák az ezer tonnányi üzemanyagot a hajóból, amelynek elvontatását csak azután kezdhetik meg. A Shen Neng 1 egy hete feneklett meg a Douglas-zátonynál. A hajótestből két tonnány olaj ömlött a tengerbe, de a szennyeződést már sikerült vegyi anyagokkal megszüntetni.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,