Birokra kelt a nagy fehér cápával

Súlyos sérülésekkel, de túlélte egy dél-afrikai szörfös egy nagy fehér cápa támadását – közölte kedden a dél-afrikai média.

A tudósítás szerint a 35 éves férfi birokra kelt a ragadozóval, amely az egyik lábát ragadta meg.

A Sapa hírügynökség közlése szerint Brendan Denton egy barátjával szörfözött nagyjából 100 méterre a délkeleti Port Alfred partvidékétől. Amikor lelógatta a lábát két szörfözés között, hirtelen úgy érezte, hogy valami a víz alá akarja húzni. “Azt gondolta először, hogy a barátja szórakozik vele, de aztán meglátta a cápa álkapcsát, benne az egyik lábával, és iszonyú fájdalom hasított belé” – mondta Mali Govender rendőrkapitány a hírügynökségnek.

A férfi ezután birok kelt a cápával, hogy kiszabadítsa a lábát, ami röviddel később sikerült is neki, majd visszakapaszkodott a deszkára, és bár ömlött a vér belőle, el tudott evezni a partra. Brendan Dentont jelenleg is kórházban kezelik súlyos sérülésekkel.

A cápatámadás miatt a Nemzeti Tengeri Mentőszolgálat lezárta a partszakaszt. Januárban egy zimbabwei nyaralót támadott meg egy nagy fehér cápa, miközben a tengerben úszott a népszerű Fish Hoek strand közelében, Fokvárosnál. Ő azonban nem volt szerencsés, belehalt sérüléseibe.

Szakértők szerint a cápatámadások nagy részében az történik, hogy a ragadozó alulról fókának nézi az úszó vagy szörföző ember körvonalait, de az is előfordul, hogy csak meg akarja vizsgálni, amit kiszemelt, de mivel az érzékszervei a szájában vannak, az “érdeklődés” súlyos következményekhez vezet. Tengerbiológusok szerint ez olyan, mint amikor az ember a kezeivel tapint meg valamit.

– Független Hírügynökség –