terv

2020.05.09. 17:04

Hatvan új légvédelmi rakétát vehet Magyarország

Nagyobb hatótávolságú fegyverek eladását hagyta jóvá Washington hazánk számára.

Kecskemét, 2020. február 27. Gripen JAS 39-es vadászrepülõgép személyzete Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázisán, ahol kihelyezett ülést tartott az Országgyûlés honvédelmi bizottsága 2020. február 27-én. MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI / Ujvári Sándor

Fotó: Ujvári Sándor

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma hatvan darab AIM-120C-7 / C-8 AMRAAM-ER – megnövelt hatótávolságú légvédelmi rakéta -, valamint a hozzá tartozó pótalkatrészek, műszerek, oktatási anyagok és kiképzési szolgáltatások esetleges eladását hagyat jóvá a Magyarország számára 230 millió dolláros becsült költséggel – írja a Magyar Nemzet.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség, a DSCA honlapjára tegnap este felkerült közlemény szerint az ügynökség az esetleges fegyvereladásról értesítette az USA Kongresszusát.

A dokumentum aláhúzza, hogy a javasolt eladás javítja Magyarország védelmi képességét, elősegíti az úgynevezett NASAMS légvédelmi rendszer megvásárlását.

Amennyiben létrejön az üzlet, akkor a szerződést az arizonai Tusconban működő hadiipari vállalat, a Raytheon Missile Systems, a rakéták gyártójának kell teljesítenie, az USA Külügyminisztériuma által javasolt eladás végrehajtásához nincs szükség további amerikai kormányzati és vállalati képviselők bevonására.

A DSCA közleményében felhívja a figyelmet arra is, a beszerzés még csak elvi lehetőség, a lehetséges értékesítésről szóló értesítést törvény írja elő, és nem jelenti azt, hogy az eladást befejezték.

Az AMRAAM-ER új, tavaly bemutatott fejlesztés, a korábbi változathoz képest nagyobb és erősebb hajtóművet, kifinomultabb irányítást kapott, elsősorban repülőgépek, robotrepülőgépek és helikopterek elleni harcra alkalmas. Az első külföldi megrendelő Katar volt.

Tavaly augusztusban közölte szintén a DSCA honlapján, hogy az említett NASMAS közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer esetleges Magyarországi rendszeresítése kapcsán 180 darab, AIM-120C-7-es légvédelmi rakétát, a most megnevezett eszközök rövidebb hatótávolságú változatának értékesítését hagyták jóvá mintegy 500 millió dollár értékben.

A fegyverrendszer rakétája nem ismeretlen Magyarországon, a JAS-39 Gripen harcászati vadászbombázók közepes hatótávolságú légiharc fegyverzetét is az AIM-120 C-5 AMRAAM rakéták adják.

Mint ismert, a Magyar Honvédség meglévő, még szovjet eredetű, Lengyelországgal közösen hazánkban korszerűsített, üzemideje vége felé járó közepes hatótávolságú légvédelmi eszközök, a KUB-rendszer lecserélése is szerepel a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban.

Borítókép: egy Gripen JAS 39-es vadászrepülőgép személyzete Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán, ahol kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés honvédelmi bizottsága 2020. február 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában