Birkózó olimpiai selejtező – Lőrincz ismét győzött, közel a kvótához

Nagybecskerek – Az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás a negyeddöntőben is győzött a kötöttfogásúak 66 kilogrammos kategóriájában, így csupán egyetlen győzelemre van a riói kvótától a birkózók szerbiai Nagybecskereken zajló európai olimpiai kvalifikációs versenyén.

A háromszoros Európa-bajnok ceglédi birkózó a finn Matias Lipasti elleni sima győzelme után az örmény származású, francia Artak Margaryannal csapott össze, s ugyan ezúttal jobban meg kellett küzdenie a sikerért, ám összességében magabiztosan diadalmaskodott.

Az összecsapás elején zártan védekezve küzdöttek állásban a felek, Lőrincz sikertelen válldobási kísérletén kívül nem történt érdemleges a szőnyegen, ezért mindkét birkózót figyelmeztették, majd előbb – másfél perc után – Lőrinczet intették meg. A lenti helyzetből Margaryan próbálkozott ugyan, ám hatástalan volt, s nem sokkal később neki kellett letérdelnie, amit viszont a magyar kötöttfogású remekül használt ki, s szép pörgetéssel 2-0-ás előnybe került.

A szünet után Margaryan egyre fáradtabbnak tűnt, passzivitásáért így újabb intést kapott, ami ráadásul egy újabb pontot is jelentett riválisának. Lőrincz ezúttal parterhelyzetből nem csinált akciót, állásból ugyanakkor egyszer szépen kivezette a franciát, s végül 4-0-ás sikert aratott.

Az elődöntőben már a riói kvótáért is küzd majd Lőrincz, aki a horvát Dominik Etlinger ellen lép majd szőnyegre.

Lőrincz negyeddöntőjét megelőzően a szabadfogásúak 57 kilogrammos kategóriájában érdekelt Molnár József a 16 között a román Andrei Dukovval mérkőzött, akitől a márciusi Eb-n simán kikapott. Ezúttal némileg sorosabb volt a csata, ám Dukov összességében magabiztos, 7-3-as győzelmet aratott.

Korábban Dénes Mercédesz (53 kg), a szabadfogású Lukács Norbert (65 kg) és a kötöttfogású Knipli Csongor (59 kg) is az első meccsén kikapott.

A viadalon minden kategóriában két-két ötkarikás helyet osztanak ki, azaz a kvótához döntőbe kell jutni.

– MTI –