Magyarország

2008.06.11. 06:42

Merre megy Fodor Gábor?

<p>Aligha van olyan ember, aki meg tudná mondani, mit tesz, hogyan voksol majd az SZDSZ. Nem túlzás a megállapítás, amit egy vezető SZDSZ-es politikustól hallottunk: „Nemhogy mi, de Gábor se tudja, mit hoz a jövő.<B>&#160;<A href="/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/fodor-gabor/cn/boon-news-em_01-20080608-084358"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" />&#160;<STRONG>Fodor Gábor életrajza</STRONG></A></B></p>

Aligha van olyan ember, aki meg tudná mondani, mit tesz, hogyan voksol majd az SZDSZ?
Nem túlzás a megállapítás, amit egy vezető SZDSZ-es politikustól hallottunk: „Nemhogy mi, de Gábor se tudja, mit hoz a jövő. Teszi a dolgát, azt, amit a legjobbnak vél, igyekszik kihozni magából és belőlünk a maximumot, de az eredményt még csak sejteni se lehet. Hogy milyen kérdésben mit szavazunk majd? Mi is kíváncsiak vagyunk rá.”

Mégis: mit sejtenek, mit „jósolnak” a szakemberek? Két politológust kérdeztünk arról, hogy szerintük merre megy Fodor Gábor, merre megy az általa vezetett SZDSZ.

Megosztottság

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting politikai elemzője arra emlékeztet, hogy az SZDSZ elnökválasztása előtt az MSZP-t a kivárás politikája jellemezte, aminek az új liberális elnök megválasztása vethetett volna véget. Pár héttel korábban még Fodor Gábor biztos győzelmének reményében várták a szocialisták a liberálisok tisztújítását, és ezzel együtt a koalíció újrakötésének lehetőségét. Szomszéd Orsolya felhívja a figyelmet arra, hogy Fodor Gábor nyilatkozatai jócskán megingatták ennek esélyét, és a szoros eredmény, valamint az SZDSZ megosztottsága miatt maradt a bizonytalan helyzet. Kérdéses, hogy az elnök mögött mennyire sorakozik fel a párt, mi a közös liberális álláspont.

Súlyos következmények

Az elemző úgy látja: ahhoz, hogy Fodor Gábor eredményes tárgyalásokat folytathasson az MSZP-vel, egyértelmű stratégiára lenne szükség. Az új pártelnök vélhetően felvetette, hogy Kóka mondjon le önként a frakcióvezető posztról, ám ez nem történt meg, vagyis Fodornak egy Kóka vezette frakcióval, és egy megosztott ügyvivői testülettel kell szembenéznie/együttműködnie, mivel nincs egyértelmű többsége. A párt pedig csakis egy világos programmal, hatékony akciókkal lenne képes javítani nehéz helyzetén. A párton belüli megosztottság nem ért véget, aminek súlyos következményei lehetnek.

„Előrehozott” feltételek

Gyulai Attila, a Political Capital Institute igazgató-helyettese szerint a tisztújítás után nyilván egyre nagyobb figyelmet fog kapni minden olyan hír, ami arról szól, hogy az SZDSZ a Fidesszel egyeztet, az MSZP felé pedig igyekszik távolságot tartani. Mindkét irány ugyanarra utal: arra, hogy az SZDSZ markáns arculat megjelenítésére törekszik, ami a választókhoz is érthető formában jut el.

Gyulai Attila kiemeli: erről szólnak azok a feltételek is, amelyeket Fodor Gábor az előrehozott választásokkal kapcsolatban fogalmazott meg, mint ahogyan azok is, amelyek korábban a koalíció újrakötésével kapcsolatban hangzottak el. Az előrehozott választások és az SZDSZ támogatottságának összefüggését ugyanakkor nem úgy érdemes megközelíteni – hívja fel a figyelmet a szakember – , hogy, ha majd a párt eléri az ötszázalékos küszöböt a közvélemény-kutatásokban, akkor kezdeményezi vagy támogatja az Országgyűlés feloszlatását, mert a támogatottság növelésének egyik eszköze éppen ez a kezdeményezés, és az azt követő intenzív kampány lehet.

Az SZDSZ-nek ugyanis olyan kezdeményezésekre van szüksége – hangsúlyozza Gyulai Attila –, amelyek elég látványosak ahhoz, hogy felkeltsék a párt potenciális szavazóinak figyelmét, és amelyek jó kiindulópontként szolgálhatnak egy következő választási kampányhoz – legyen szó akár az európai parlamenti, akár egy esetleges előrehozott országgyűlési választásról.
SZG
További cikkek:

  • Fodor Gábor lett az elnök  

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!