Birkózó Eb – Galambos Ramóna bronzérmes

Riga – Galambos Ramóna bronzérmet nyert az 55 kilogrammos súlycsoportban a rigai birkózó Európa-bajnokságon, miután a csütörtök esti helyosztón legyőzte a román Simona Pricobot.

Galambos edzője, Nagy Lajos fél órával a bronzmérkőzés előtt még azt mondta, hogy a német ellen biztos volt a sikerben, de “a román ellen nem tudom, mi lesz, nagyon jól megy be lábra, elég ügyes, Dénes Merécdeszt korábban kétszer is megverte”. A 19 éves magyar sportoló aztán egészen nagyszerű, magabiztos birkózással múlta felül riválisát a nem olimpiai kategória éremmérkőzésén.

Az edzői intelemnek megfelelően Galambos végig tökéletesen tudott figyelni a román lábra támadásaira, s egy ilyen kísérletet megkontrázva szerzett vezetést alig egy perccel a kezdés után, miután sikerült mögé kerülnie. A román 2-0-ás hátrányában próbálkozott ugyan, ám érezhetően a magyar uralta a meccset, rendre jól fogta meg Pricob karját, kiválóan mozgatta, s két és fél perc után kontrából egy derékra támadást követően ismét levitte a szőnyegre.

A szünetre így megnyugtató, 4-0-ás előnnyel ment pihenni a magyar birkózó, aki a menet utolsó másodperceiben jól védekezett ki egy lábfelszedést.

Az előny nagy volt, a magyar sarok azonban egyre hangosabb és feszültebb: Nagy Lajos és Gulyás István szövetségi kapitány is megállás nélkül adta az instrukciókat, Galambos pedig szinte minden kérésnek megfelelt, sőt, túl is teljesített, s a második menet kezdését követően gyönyörűen kapta fel Pricob lábát, majd ismét földre vitte őt. Az előny ekkor már hatpontos volt, a román pedig már teljesen veszélytelennek tűnt, kevés meggyőződéssel próbálkozott.

A folytatásban ennek megfelelően a különbség csak nőtt, egy kivitel, s egy újabb mögé kerülés után, alig több mint öt perc alatt 10-0-ás technikai tussal véget is ért a mérkőzés, s ezzel Galambos élete első felnőtt világversenyes érmét ünnepelhette.

“Már annak is örültem volna, ha egy meccset tudok nyerni a felnőtt mezőnyben, a két sikert és az érmet szinte fel sem tudom fogni” – mondta az MTI-nek győzelme után Galambos.

Hozzátette: korábban nem birkózott a románnal, de nagyon ügyesnek tűnt, ezért kicsit tartott tőle. “Szerencsére azonban mindent sikerült megcsinálni abból, amit elterveztünk, tudtam szedni az egy kart, és sikerült elkerülnöm, hogy felszedje a lábamat. Nagyon boldog vagyok” – tette hozzá.

Galambos Ramóna a magyar csapat második érmét nyerte meg a lett fővárosban, ahol kedden Sastin Marianna lett harmadik a nők 63 kilogrammos súlycsoportjában.

Pénteken négy magyar, Barka Emese (58 kg), Wilson Vanessa (69 kg), illetve a szabadfogású Gulyás Zsombor (70 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) lép szőnyegre az Arena Rigában.

– MTI –
hirdetés