Magyarország

2008.05.25. 12:36

Fidesz: az MSZP ráteszi kezét az MTV-re

<p>Budapest - A kisebbségi MSZP-kormány ráteszi kezét a közmédiumokra, és saját szócsövévé teszi a Magyar Televíziót - mondta vasárnap a köztévé székháza előtt Cser-Palkovics András.</p>

A Fidesz helyettes szóvivője annak kapcsán mondta ezt, hogy hétfőn az Országgyűlés várhatóan kibővíti az MTV, a Magyar Rádió és a Duna Televízió kuratóriumainak elnökségét, újabb MSZP-delegáltakat küldve azután, hogy az SZDSZ ellenzékbe került. Mindez az MTV-elnök jelölésének és megválasztásának időszakában történik.

A médiatörvény értelmében a kuratóriumi elnökségekben egyenlő arányban kell képviselniük a kormányzati és az ellenzéki oldalt. Az MTV-ben eddig 5-5 tag volt, a két szabad demokrata most a Fidesz-KDNP-MDF-tagok mellé kerül, aminek következtében a kormányzati oldalt is hét fősre kell bővíteni, négy MSZP-s delegálttal.

A köztévében zajlik az elnökválasztás, eddig sikertelenül, mert nem tudtak kétharmaddal jelöltet állítani az elnökségben, akit aztán szintén minősített többséggel választhat meg a társadalmi szervezetek és az elnökség tagjaiból álló nagykuratórium. Pénteken az MSZP-s kuratóriumi elnök egy héttel elhalasztotta az elnökjelölő ülést. Ha a következő ülésre már megtörténtik a testület kibővítése, akkor a 14 tagúra bővült testületben - ha az SZDSZ együtt szavaz a szocialistákkal - egyetlen szavazatot kell megnyernie az MSZP-nek a másik oldalról.

Szabó László, az MTV-kuratórium elnökségének fideszes tagja szerint kutyakomédia zajlik az elnökválasztás körül, szándékosan tették határozatképtelenné a testület pénteki ülését, hogy megvárhassák az újabb tagok megválasztását. Ezért azt kérik az új delegáltaktól, hogy ne vegyenek részt a jelölésben, és ha ők nem így tesznek, akkor az SZDSZ-esektől várják ugyanezt. Mivel jogi aggályaik vannak az eljárással, levélben kérik Szili Katalin parlamenti elnök és Pető Iván, a kulturális bizottság szabaddemokrata vezetőjének állásfoglalását.

A Független Hírügynökség kérdésére Cser-Palkovics András azt mondta, hogy azért aggályos az eljárás, mert az új elnökségi tagok nem vettek részt a pályázati kiírásban és a jelöltek meghallgatásában, tehát nem kellő információ birtokában szavaznának az MTV-elnökről. Az is problémás - Cser-Palkovics András szerint -, hogy az SZDSZ ellenzékbe kerülése után döntötték el, hogy az öt delegáltból kettő az övék, három a szocialistáké.

Az MTV-kuratóriumot egyébkét sürgeti az idő, mert ha június 3-áig - harmadjára - sem sikerül elnököt választani, és netán új pályázatot sem tudnak kiírni, akkor fel kell oszlatni a teljes kuratóriumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!