eredeti hely

2019.07.09. 17:24

Lopott műkincseket ad vissza a British Múzeum

Illegálisan Nagy-Britanniába került, Irakból és Afganisztánból lopott műkincseket szolgáltat vissza a British Múzeum – jelentette kedden a The Independent című brit napilap.

A lopott műtárgyak között szerepel kilenc 4. és 6. század között készült ősi buddhista agyag szoborfej. A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból a pakisztáni Pesavaron keresztül.

A British Múzeum a brit határőrséggel és más hatóságokkal együttműködve segít abban, hogy a lefoglalt műkincsek visszakerüljenek eredeti helyükre.

Az agyagfejek némelyike Buddhát ábrázolja, de egy szerzetes feje, valamint egy bodhiszattvafej is van köztük, az egyik nagyobb fej pedig feltehetően Buddha szellemi vezetőjét, Vadzsrapánit ábrázolja. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Az Irakból származó műkincsek között van számos ékírásos tábla. A 154 agyagtáblát 2011 februárjában foglalták le Nagy-Britanniában. Többségük a Kr. e. 2100-1800 közötti korból származik, a III. uri dinasztia és az óbabiloni dinasztiák idejéből. Hosszú nyomozás után a British Múzeum segítségével az Iraki Múzeumba kerülnek vissza a táblák.

A British Múzeum olyan együttműködési projektet dolgozott ki a műkincsvédelmi hatóságokkal, gyűjtőkkel, kereskedőkkel és bűnüldöző szervekkel, amelynek célja, hogy azonosítsa és visszaadja az Egyiptomból és Szudánból kicsempészett, lopott műkincseket. Tavaly csaknem 700 Egyiptomból és Szudánból ellopott és kicsempészett műtárgyat azonosítottak a projekt segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!