Új köntösben a régi darab

2019.12.03. 18:17

Mozarttal érkezik a Coopera

A Szöktetés a szerájból XXI. századi történetét láthatjuk a Csokonai Színházban.

Fotó: Coopera

A sevillai borbély és a Figaro házassága után a Coopera harmadik, 2019/2020-as évadában ismételten Mozart csendül fel a debreceni teátrum nagyszínpadán. A december 6-i premiert beharangozó sajtótájékoztatón dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító producere elmondta, a darab rendezésére felkért Juronics Tamás progresszív látásmódja új kontextusba helyezi az operát.

– A mű zenei csoda, de az elején sok nehézséget láttam benne, mivel nem a korszerű színházi dramaturgia eszköztárával dolgozik. Azokat a témákat, azt a mondanivalót kellett megtalálnom és láttatnom, mely a kor emberét érdekli. – mutatott rá a háromfelvonásos vígopera rendezője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás, majd hozzátette, a mű olyan, fontos kérdésekre keresi a választ, mint a férfi és a női nem közti viszonyrendszer, illetve ábrázolja azt is, a férfiak hogyan képesek megnyilvánulni a nők felé.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a Cooperával kialakított együttműködésről is beszélt. – Olyan, kompromisszumok nélküli partneri kapcsolat alakult ki az elmúlt időszakban, mely nélkül egy vidéki színház sokkal nehezebb helyzetben lenne, ha operát szeretne színre vinni.

Mozart dallamai ezúttal is a Kodály Filharmonikusok tolmácsolásában csendülnek fel. Somogyi-Tóth Dániel, a Csokonai Színház zeneigazgatója a produkció kapcsán hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartják, hogy az Állami Operaházon kívül vidéken is jó előadások szülessenek, erre pedig a Coopera nagyon komoly alternatívát jelent.

A darab szereposztása olyan, országszerte ismert művészeket sorakoztat fel, mint a premieren látható Kolonits Klára, Mertz Tibor, László Boldizsár, Nánási Helga, Cseh Antal vagy Laki Péter. Mozart klasszikusát a december 6-i bemutatót követően december 7-én és 9-én hallhatja a debreceni közönség. A produkció 2020 februárjában Győrbe költözik, majd a Szegedi Nemzeti Színházban mutatják be.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában