Nagyvilág

2008.04.28. 20:15

Jövőre euró Szlovákiában?

<p>Szlovákia még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy jövőre bevezessék az eurót az országban - derült ki azután, hogy az Európai Bizottság hétfőn közzétett előrejelzése szerint a szlovák infláció az uniós normán belül marad.</p>

A Bizottság tavaszi gazdasági prognózisában az áll, hogy Szlovákiában az infláció ebben az évben 3,8 százalékon tetőzik, majd jövőre 3,2 százalékra csökken. Eszerint a szlovák infláció az előírt 3,34 százalék alatt lesz 2009-ban. A 3,34-es százalékot úgy határozták meg, hogy vették a három legalacsonyabb inflációval rendelkező uniós tagállam átlagát, és ehhez hozzáadtak még másfél százalékpontot.

Az eurózónához való csatlakozás feltételei közül Szlovákiának a legnagyobb gondot épp a magas infláció jelentette korábban. Az Európai Bizottság május hetedikén dönt arról: zöld utat ad-e Szlovákiának ahhoz, hogy 2009 január elsejétől az eurózóna részévé váljon, majd júniusban az Európai Unió vezetői is megfontolják a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!