Biharnagybajom – Új étkező várja a diákokat

Biharnagybajom - Új étkező
Biharnagybajom - Új étkező
Étkező épült a század eleji óvoda helyére az iskola udvarán.

Modern és derűs étkezőben fogyaszthatják el a felújított konyhában főtt ebédeket a biharnagybajomi gyerekek, szerdán ugyanis ünnepélyes keretek között is átadták az újonnan épített étkezdét. A 150 férőhelyes helyiség felavatása alkalmából megrendezett ünnepség a Szűcs Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola mazsorettcsoportjának műsorának bemutatójával kezdődött, majd Gyügyei Katalin megbízott iskolaigazgató és Juhászné Lévai Katalin, a megyei önkormányzat elnöke vágta el a bejáratnál lévő szalagot.


A beruházás anyagi háttere
Az étkezde felépítése 55 millió forintba került, amelyből 50 millió forintot a Észak–alföldi Regionális Fejlesztési Tanács TRFC–pályázatán nyert az önkormányzat, a fennmaradó összeget pedig saját erőként biztosítja a település. A gyerekek kényelme érdekében önkormányzat saját forrásból még csaknem egy millió forintból vásárolt bútorokat.

Az újonnan felépített étkezde helyén egy, az 1910–es években épített óvoda állt, amelybe nemcsak én, de édesanyám is felejthetetlen pillanatokat töltöttünk – emlékezett vissza beszédében Kovács László polgármester. – A csaknem egy évszázadon keresztül napköziotthonként is funkcionáló ebédlő azonban kicsinek és elavultnak bizonyult, s a konyha sem felelt már meg az előírásoknak. 2005–ben modernizáltuk a konyhát, az egykori óvoda helyére pedig a konyhával szervesen illeszkedve idén új étkezdét építettünk.

Esküvő és bál

A 150 fő befogadásra képes, csaknem 350 négyzetméter alapterületű étkezőben már kényelmesen, s kulturált körülmények között ehetnek a gyerekek. A tervek szerint nem csak az iskolás gyerekek fogyasztják majd el ennivalóikat az új épületben, hanem egyéb rendezvények, például esküvő, bál, iskolai ünnepség vagy vetélkedő helyszínéül is szolgál majd.

Az ünnepélyes átadáson az iskola tanulói közül Fülöp Lacika zenével, Nagy Vivien pedig verssel szórakoztatta a népes közönséget, az 5. osztályosok a Kincskereső kisködmön című műből előadott részlettel kápráztatták el a nagyérdeműt. Bartha Ferencné pedig személyes élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel.