Országos a tűzifahiány: van, ahol már az emelt árúért is sorban állnak

Akt.:
Ha van is tűzifa, drágábban lehet hozzájutni
Ha van is tűzifa, drágábban lehet hozzájutni - © Illusztráció: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Lakossági bejelentések szerint az ország több részén hiánycikk a tűzifa, ahol pedig mégis kapható, ott jelentős drágulásról számoltak be az emberek – adta hírül a Magyar Szociális Fórum. A Naplónak nyilatkozó hajdú-bihari erdészek, tüzépesek és polgármesterek is hasonló tapasztalatokról számoltak be, megjegyezve, hogy a Romániából történő beszerzés is jelentősen csökkent – bár olyanok mindig lesznek, akik a zavarosban halásznak.

Varga László, a Hajdúhadházi Erdőbirtokossági Társulat elnöke szerint meglehetősen abszurd helyzet az, hogy csak 5 ezer lélekszám alatti településeknek jár az úgynevezett tűzifa-támogatás, hiszen például Hajdúhadházon is (noha kisváros) rengeteg a szociálisan rászoruló ember.

Úgy tudjuk, az állami erdészetek zárolták a készleteiket, hogy legyen elég az országban a szociális tűzifakészlet, ezzel viszont a piacon hiány lett és az árak elszaladtak. Ami nekünk, erdőbirtokosoknak persze jó, a lakosságnak azonban kevésbé”

– mondta, hozzátéve, hogy a fuvarozási feltételek szigorítása (EKÁER) is hozzájárult a zavarosban halászók kiszűréséhez, ami ugyancsak a keresleti piacot erősíti. Tapasztalatai szerint óriási a tűzifahiány, sorban állnak érte az emberek. Az ő készleteik is fogyóban vannak már. Sajtóhírek szerint a fa ára a hiány miatt tavaly óta fajtától függően 5 és 15 százalék közötti mértékben drágult. Egyes nyugat-magyarországi megyékben kevéssé érzékelik a problémát, de átmeneti hiányra utaló jelek már például Vas megyében is jelentkeznek. A feketézők a sajtóhírek szerint továbbra is próbálkoznak az olcsó fával, igaz, az EKÁER-rendszer (elektronikus árufuvarozás-ellenőrző rendszer) bevezetése azért valamelyest nehezített a dolgukon.

Több, mint tavaly

A DEHUSZ Kft. vezetőjét arról tájékoztatta a Nyírerdő illetékese, hogy a cégük a mi térségünkben méteres rönköket értékesít, és bár valóban várnak információt a szociális tűzifaosztással kapcsolatban a belügyi tárcától, a tapasztalat az, hogy az eladható tűzifa 20–25 százalékát szokta érinteni a szociális osztás.

Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere örömmel újságolta a Napló megkeresésére, hogy idén 557 erdei köbméter tűzifa beszerzéséhez kaptak csaknem 10 millió forint állami támogatást. Ez több, mint a tavalyi volt. Gulyás János, a debreceni Gulyás Tüzép ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy ők viszonylag kis volumenben forgalmaznak tűzifát, de eddig nem volt gondjuk a beszerzéssel. Barabás Károlyné, Magyarhomorog polgármestere már konkrétumokkal tudott szolgálni. – Ötmillió forintnyi tűzifát nyert a falu, ami legalább kétszáz családnak jelent a télen érdemi segítséget. Eddig a döntésre vártunk, majd csak ezután indulunk el keresni a beszerzési forrásokat. Mi egyébként a Nyírerdőtől szoktuk hozni, és eddig nem volt vele problémánk. Általában arra törekszünk, hogy december 15-ig bejöjjenek a kérelmek, az ünnepek alatt elbíráljuk azokat, és az új év a kiosztással indulhat.

Ebben az esztendőben elég hamar megszületett a döntés, így még akár karácsonyi ajándék is lehet belőle a rászoruló családoknak”

– mondta.

Fa helyett szenet kapnak

Szabó József, Monostorpályi polgármestere eddig azt tapasztalta, hogy általában a fele mennyiséget szokták kapni szociális tüzelőből annak, mint amit igényeltek. „Az idén 1368 mázsa szenet kértünk, és 861 mázsát kaptunk, ami az elmúlt évinél jobb arány. Ehhez félmillió forint önerőt adunk hozzá, plusz a kiszállítás költsége. Mi egyébként már tavaly is szenet kértünk, nem pedig tűzifát. 25 kilós zsákokba van kicsomagolva, így könnyebb vele bánni” – árulta el a települési vezető. Módos Imre, Bihartorda polgármestere nem köntörfalazott:

Önerő híján tűzifára idén sem pályáztunk. Lignitet szoktunk beszerezni olcsón a lakosságnak. Az önkormányzat megelőlegezi a családoknak az árát.”

Szántó József, Sáránd polgármestere elmondta: „Mi a Nyírerdőtől szoktuk hozni a szociális tűzifát. Idén is pályáztunk, de az eredményt még nem tudjuk.”

Petneházi Attila


Kevesebb a kókler, de…

A szigorú számadású szállítójegy magyarországi bevezetése valamelyest megrostálta ugyan a csalókat és a kóklereket, de még mindig vannak a piacon olyan ügyeskedők (meg persze lesznek is), akik jóval alacsonyabb áron hirdetik a kétes eredetű tűzifájukat. A KSH augusztusi adatai szerint egyébként a háztartási energia ára átlagosan 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül azonban a tűzifa 6,1 százalékkal drágult.


Debrecen - A problémát az okozza, hogy a tavaszig kitermelt mennyiség nyár közepére szinte elfogyott. Sajtóhírek szerint az állami erdészetek gyakorlatilag zárolták a meglévő tűzifa-készleteiket azért, hogy a települések szociális tűzifa-igényét biztosan ki tudják elégíteni. Csakhogy ezzel a népsze...Biharkeresztes.
HAON.HU


hirdetés