Nem lesznek külön sávok az ingázóknak

Lelassult a ki- és beléptetés a magyar–román határon
Lelassult a ki- és beléptetés a magyar–román határon - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Minden határátlépőre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, nem lehet különbséget tenni.

Ezt az Országos Rendőr-főkapitányság sajtósa válaszolta kérdésünkre, miszerint, várható-e, hogy az országhatáron naponta átkelőknek könnyítik-e az átlépését. Kiemelte, sem a határátkelőhelyek infrastruktúrája, sem az irányadó szabályozás nem teszti lehetővé az ingázók soron kívüli átléptetését. Emellett pedig nem létezik olyan eljárás, amivel ellenőrizni, valamint hitelt érdemlően igazolni lehetne, hogy ki minősül ingázónak és ki nem. Ennek értelmében az ingázók nem számíthatnak arra, hogy a közeljövőben könnyebb lesz számukra a határátlépés.

Felgyorsítják a folyamatot

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, az április 7-től érvényben lévő szisztematikus határellenőrzés nagyban megnehezítette az utazók, főleg az ingázók életét. Az átkelőknél, főként a nagyobbaknál, nem ritka a két- vagy háromórás várakozás sem. Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint folyamatosan értékelik a kialakult helyzetet, és mindent megtesznek az ellenőrzés felgyorsítása érdekében.

Talán ennek is köszönhető, hogy Ártándnál az összes sávot – köztük a buszsávot is – használhatták az autósok, mikor azt a forgalom indokolta. Létavértesnél és Nyírábránynál pedig több rendőrt vezényeltek ki, ezzel gyorsítva az ellenőrzést.

HBN–BR


Türelmetlenség és felháborodás: a hétvégén is hosszú sorok kígyóztak a határon

Sokan az autójuk mellett beszélgetve várták ki a csaknem egyórás sort az ellenőrzésig.Biharkeresztes.
HAON.HU


hirdetés