Mindenhol felkészülten várják az igazi telet

Akt.:
Mindenhol felkészülten várják az igazi telet
© Illusztráció: Pixabay
Hajdú-Bihar – Van, ahol a közmunkások is részt vesznek a síktalanításban, a hóeltakarításban.

A hideg időszakban fel kell készülni arra, hogy az utak, járdák síkosak és havasak lehetnek. Erre az önkormányzatok is kiemelt figyelmet fordítanak, és lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek azért, hogy az utakat biztonságosan lehessen használni a rossz időjárási körülmények mellett is.

Az újfalui bevált módszer

Demjén Zsolt műszaki referens elmondta, Berettyóújfaluban már felkészültek a télre. Az önkormányzat feladatai közé tartozik a járdák és az utak síktalanítása, ehhez pedig már beszerezték a sót, illetve a homokot is. – A kettő keverékével szórjuk fel az utakat, ez a közfoglalkoztatottjaink feladata. A hókotrás az egyik helyi cég dolga, s szükség esetén hamar elvégzi a teendőjét. A járdákat kézzel, a bicikliutakat kis traktorral tisztítjuk. Ez már bevált módszer, eddig nem volt vele gond – mondta.

Biharkeresztesen szintén minden készen áll a havas tél fogadására, mivel kiemelten fontosnak tartják, hogy az utak mindig járhatók legyenek. Barabás Ferenc polgármester kifejtette, az önkormányzatnak van egy kis és két nagy traktorja, ezekhez hóekét is vásároltak. A kis traktorhoz sószórót is vettek, ezzel a bicikliutat takarítják és síktalanítják, míg az önkormányzati utakat a két nagy traktor segítségével.

Az utakat szükség esetén már hajnalban elkezdik takarítani, hogy a hó vagy a jég ne akadályozza azokat, akik iskolába, munkába mennek.”

A síktalanításhoz homokot és környezetkímélő sót használunk, ezeket már időben beszerezzük, nem hagyjuk az utolsó pillanatra. Az előbbit leginkább a kereszteződésekben használjuk, utóbbit a kerékpárutakra szórjuk. A középületek előtti járdákat a közfoglalkoztatottak takarítják. Ha szükség van rá, a lakatlan, és az idős emberek háza előtt is eltakarítják a havat – részletezte.

Mindenki a sajátját

Hajdúnánáson az állami utakat az Magyar Közút Nonprofit Zrt. tisztítja, az önkormányzati tulajdonú és fenntartású utakat egy megbízott cég síktalanítja, valamit takarítja róluk a havat. Mirkó Bernadett műszaki ügyintéző válaszában hozzátette, a közintézmények előtti járdákat, illetve a parkolókat a közfoglalkoztatottak tisztítják, a síktalanításhoz, 20 százalék só – 80 százalék homok, vagy 30 százalék só – 70 százalék homok keverékét és zúzott követ is használnak. A lakóházak előtt pedig a tulajdonosok kötelesek elvégezni ezeket a munkákat.

HBN-BR


Debrecen - A közútkezelő a hóeltakarító gépeket felkészítette, a sótárolókat feltöltötte. Péntektől téli ügyeletben működik a Magyar Közút Zrt. vagyis a nap bármely órájában képesek a hozzájuk tartozó állami tulajdonú, számozott főutakon, Hajdú-Biharban például a 4-esen, a 48-ason és a 33-ason a ...Biharkeresztes.
HAON.HU


hirdetés