Közmunka után is van élet

Kabán beton áteresz csövek készülnek közfoglalkoztatás keretében.
Kabán beton áteresz csövek készülnek közfoglalkoztatás keretében. - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – A hajdú-bihari polgármesterek szerint vannak ugyan távozók, de egyelőre nem tömegesen.

Sajtóhírek szerint tömegével hagyják ott az emberek a közmunkaprogramokat azt követően, hogy jövőre jelentősen nő a minimálbér és a garantált bérminimum, ráadásul az elsődleges munkaerőpiac (f)elszívó jellege is egyre erőteljesebben érvényesül.

Valami van, de…

A Napló által megkérdezett hajdú-bihari polgármesterek úgy fogalmaztak, hogy bár valami van, de még nem az igazi. A tömeges jelző a fővárosban és az ország nyugati részén talán már ráaggatható erre a folyamatra, de a keleti végeken ez még nagyon nincs így. Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere úgy véli, hogy a tömeges kilépés inkább a fővárosra és a Dunántúlra jellemző, de azért náluk is érzékelhető valamiféle mozgás. – Innen is mennek el közfoglalkoztatottak az elsődleges munkaerőpiacra (jellemzően időszakos jelleggel, fizetés nélküli szabadságra), idén például szinte nem volt két olyan egymást követő nap, amikor a közfoglalkoztatotti létszámot fel tudtuk volna tölteni. E logika mentén jövőre nagyságrendekkel kisebb közfoglalkoztatási programot indítunk, hogy az is váljon értékké, ha valaki bekerül a közmunkaprogramba. (Eddig csak az volt az érték, ha valaki kikerült onnan.) Célirányosabb programokat indítunk, de a jelenleginél kevesebb emberrel – mondta a városvezető, hozzátéve, hogy ha a közfoglalkoztatási minimálbér nem követi a klasszikus minimálbér emelését, az még inkább ösztönzi majd az embereket az elsődleges munkaerőpiacra történő visszatérésre. De erről neki egyelőre nincs érdemi információja.

Feleződhet a számuk

Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere eleve úgy számol, hogy jövőre nagyságrendileg feleződik a közmunkások száma a városban, hiszen az épülő ipari parkba betelepülő vállalkozások legalább 100 munkahelyet teremtenek. „Talán ez a fajta várakozás is az oka lehet annak, hogy csak kevesen igyekeznek főállásba elhelyezkedni. Van, aki elment dolgozni például Tiszaújvárosba, meg máshová, de nem tömegesen. Vett fel embereket a határrendészet toborzása is. Persze, biztosan lesznek lemorzsolódók, hiszen a közmunka és egy vállalati műszak azért nagyon nem ugyanaz” – véli.

Mennek és jönnek

Tóth Ferenc szerint valami van, de náluk még nem az igazi. – Vannak időszakok, amikor többen helyezkednek el a versenypiacon (akár Győr vagy Sopron környékén is), de sokan haza is jönnek, Vagy hiányzik a család, vagy nem azt kapta az illető, amit előzetesen várt, vagy esetleg a próbaidő után nem hosszabbították meg a szerződésüket. Az lenne az igazi, ha helyben, itt Komádiban lenne elég munka. A büntetésvégrehajtásnál a toborzás jól halad, de ez csak kevés közmunkást érint, mivel minimum érettségihez kötött munkakörökről van szó – így a városvezető.

Talán majd jövőre

Polgáron nemrégiben mérték fel, hogy tavasz óta milyen mozgások mentek végbe a helyi közfoglalkoztatási piacon, a tapasztalatokról Tóth József polgármester beszélt a Naplónak. – Komoly problémát okoz a közfoglalkoztatotti létszám feltöltése, aminek töb oka van. Olyan mértékű a fluktuáció. Van nekünk 389 közfoglalkoztatottunk. Őket márciustól foglalkoztatjuk. Közülük minden második az idők során kicserélődött. Ebből 70 fő az elsődleges munkaerőpiacon talált munkát (esetenként időszaki munkát), másik 70 főt fegyelmi okból kellett kizárni, és volt 40-50 ember, aki azért morzsolódott le, mert szült, nyugdíjba ment és hasonlók. Azt reméljük, hogy a jövő évtől mind többen találnak maguknak munkát a minimálbérért vagy a garantált bérminimumért. Ha a közmunkabér összege változatlan marad, az tényleg tömegeket ösztökélhet a mihamarabbi váltásra – fogalmazott a városvezető.

– Petneházi Attila –


Nem kapkodnak utánuk

„A közmunkaprogramban elsősorban azok vesznek részt, akik semmilyen iskolai végzettséggel nem rendelkeznek, vagy legfeljebb 8 általánosuk van. A másik nagy kör az 50 év felettieké. Ebből következik, hogy a munka világában nem nagyon kapkodnak utánuk. Ezért én földrengésszerű változásra nem számítok. De az érintettek se, hiszen azt kérdezik tőlem, hogy ugye jövője is lesz lehetőségük közmunkaprogramba belépni” – mondta Beke Imre, nádudvari polgármester.
Biharkeresztes.
HAON.HU


hirdetés