Hangszigetelt lesz az Ifiház, a tehetségeket is segítik

Sajtótájékoztató Debrecen költségvetéséről a Debreceni Hajdú Táncegyüttes székházában
Sajtótájékoztató Debrecen költségvetéséről a Debreceni Hajdú Táncegyüttes székházában - © Fotó: Matey István
Debrecen – Míg tavaly 97 civil szervezetet tudtak támogatni, most azt remélik, többeknek segíthetnek.

Debrecen költségvetésének az egészségügyi fejlesztéseket, a civil szervezetek támogatását és a turisztikához kapcsolódó feladatokat érintő vonatkozásairól tájékoztatott az említett területekért felelős alpolgármester, Széles Diána szerdán, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes székházában.

Az alpolgármester kiemelte, a költségvetés nagyobb, milliós és milliárdos tételei mellett kevés szó esik arról, hogy hová kerülnek a jóval kisebb, néhány milliós összegek, pedig azok is jelentősen befolyásolják a civil közösségek életét. Egész Debrecent átszövi például a Hajdú Táncegyüttes munkája, a város lényegében 65 évet köszönhet nekik. Támogatja is őket, idén – ha csütörtökön elfogadja Debrecen közgyűlése – az egész éves működésének költségeit, 5 millió forintot, átvállalják. A székházuk a magyar állam tulajdona, az együttes csinosítgatja, legújabb szerzeményük a táncszőnyeg, ami 850 ezer forintból valósult meg, támogatók segítségével.

Fotó: Matey István

Mint Tiszai Zsuzsa együttesvezetőtől megtudtuk, a város és az együttes között egy adok-kapok viszony alakult ki: megjelenésükkel sokat tesznek hozzá a városimázshoz, ugyanakkor nagyon köszönik a segítséget, amivel a város a működésükhöz hozzájárul. Korábban már nyáron félre kellett rakniuk a téli fűtésre, s minden apró fejlesztést előre meg kellett tervezniük.

Segítség a működésben

– 1600 civil szervezet van a városban, közülük 155-tel volt kapcsolatban a város, ami a támogatásokon túl különféle együttműködésekben, megállapodásokban valósult meg. Mindezekre 41 millió forintot különítettünk el az idei költségvetésben. Megemeltük a civil és a kulturális alap keretében pályázható keretösszeget 38,5 millió forintra. Míg tavaly 97 civil szervezetet tudtunk támogatni, most azt reméljük, többeknek segíthetünk, például a működésben (amire tavaly óta már lehet pályázni), hogy maximálisan koncentrálhassanak a szakmára, s ne azon törjék a fejüket, hogy vajon miből fizetik ki a rezsit – fogalmazott Széles Diána.

Fotó: Matey István

Hozzátette, a Tehetséges Fiatalokért Közalapítvány – szintén egy civil szervezet, amelyben az önkormányzat alapító tag –, tavaly 800 ezer forintnyi támogatásból „gazdálkodott”, amit immár 2 millió forintra emeltek. Olyan fiatalokra fogják költeni, akiknek nagy segítség például a tevékenységükhöz szükséges eszközök beszerzése.

Hangszigetelt lesz az Ifiház

Az Ifjúsági Ház tavaly 104 rendezvényt bonyolított lett, fontos színtere a város ifjúságpolitikájának. Idén szeretnének még több rendezvényt szervezni ott, de ennek az a feltétele, hogy – válaszul a lakossági észrevételekre, panaszos levelekre, a környező lakók igényeire a nyugodt pihenést illetően – csökkentsék a hang- és zajhatásokat. A költségvetésből ezért az Ifiház hangszigetelésére és klímatechnikájára 12 millió forint felújítási összeget különített el a város. Várhatóan a pince szigetelését is el kell végezni, amire további 32 millió forintot szánnának – tájékoztatott Széles Diána alpolgármester.

Tehetségek támogatása

Ösztöndíjakra idén 24 millió forintot költenek el, a tehetséges fiatalok támogatása ugyanis kulcskérdés az itt-maradásuk, itteni munkavállalásuk szempontjából. A város mellettük van, ezt szeretnék kifejezni a lehetőséggel – mondta az alpolgármester.

BB


Debrecen - A lakosság és az ipari területek is profitálnak a tervezett beruházásokból. Az elmúlt négy évben mintegy 40 százalékkal emelkedett Debrecen adóbevétele, ebből a többletből pedig többet lehet fordítani városüzemeltetésre, beruházásokra is – jelentette ki Barcsa Lajos alpolgármester kedd...

Debrecen - A cívisváros 2019-es költségvetésének az oktatási, szociális és kulturális ágazatot érintő pontjairól számolt be Komolay Szabolcs alpolgármester hétfőn a Beregszászi Pál Szakgimnáziumban. – 2014-ben a városvezetés azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Debrecen regionális központtá nője ki ma...Biharkeresztes.
HAON.HU


hirdetés