Fogházbüntetés a hajdú-bihari kisbuszbaleset vétkes sofőrjének

Akt.:
Fogházbüntetés a hajdú-bihari kisbuszbaleset vétkes sofőrjének
© Fotó: Matey István
Berettyóújfalu, Debrecen – Bűnösnek mondta ki kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a Berettyóújfalui Járásbíróság azt a román férfit, aki tavaly júliusban Angliából jövet elaludt a volánnál, és nekiment egy várakozó kamionnak Ártánd közelében. A buszban három utas életét vesztette.

Az elsőfokú bíróság P. G. L.-t 2 és fél év fogházbüntetésre ítélte, 4 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, és meg kell fizetnie 750 ezer forint bűnügyi költséget is. 800 ezer forint tolmácsdíj az állam terhén marad.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint P. G. L. 2017. július 21-én indult útnak Romániából az Egyesült Királyságba. Másnap érkezett meg, a buszban töltötte az éjszakát, majd vasárnap London környékéről, illetve Dover mellől felvette utasait. A kilenc személyes kisbusszal július 24-én hajnalban hagyták el komppal a szigetországot. A vádlott ekkor pihent utoljára hosszabban, mintegy 3 és fél órát aludt a gépkocsiban. A bíróság megállapította: bár eredetileg volt váltósofőr, a vádlott végül kénytelen volt Londontól végig egyedül vezetni. A férfi 400 kilométerenként tartott fél órás – órás pihenőket. A tanúk szerint ilyenkor mindig ellenőrizte a busz műszaki állapotát is. P. G. L. utasaival hétfő éjfélkor lépte át a magyar határt, utána már csak a magyar-román határ előtt bő 80 kilométerrel pihent. 44 órája volt úton, amikor a 42-es számú főúton, Mezőpeterd felől Ártánd felé haladva, hajnali fél öt előtt elaludt a volánnál, 90 – 95 km/h sebességgel letért az útról és a kisbusszal fékezés nélkül egy ott parkoló kamionnak ütközött. Az, hogy elaludt, csak a vádlott vallomásából derült ki, egyéb módon bizonyítani sem lehetett volna, hiszen a busz többi utasa is aludt. A baleset következtében a jobb első ülésen utazó D.C.L., valamint a második üléssor jobb szélén és közepén utazó C.N. és S.G. olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy mindhárman a helyszínen életüket vesztették. Egy utas életveszélyes, hárman súlyos sérüléseket szenvedtek. A vádlotton kívül csak egy férfinak lett könnyű sérülése, ő használhatta a biztonsági övet. A vallomások szerint egyébként a sofőr többször szólt utasainak, hogy kössék be magukat.

A Berettyóújfalui Járásbíróság az ítélet kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a három halálos áldozat mellett többen súlyos, életveszélyes sérülést szenvedtek, egyikük a mai napig gyógyulófélben van. Az eljárás során azonban számos enyhítő körülmény is felmerült, a vádlott feltáró jellegű beismerő vallomást tett, elismerte bűnösségét, büntetlen előélete mellett pedig közlekedési előélete is kifogástalan volt. 11 év alatt 1 millió kilométert vezetett balesetmentesen, Magyarországon az elmúlt két évben nem szegte meg a közlekedési szabályokat és helyszíni bírságot sem kapott. Pál Krisztina, a tanács elnöke indoklásában kiemelte, a bíróság nem hagyhatta figyelmen kívül, hogy a munkáltatói elvárás az volt: keddig érkezzen vissza Romániába, egyébként nem kap munkadíjat és elesik a további munkalehetőségektől is. A munkáltató még az egyetlen, pihenésre fordítható éjszakára sem biztosított szállást, csak a buszban tudtak aludni. Emellett P. G. L. Londonig úgy tudta, hogy lesz váltótársa. Meglehetősen rossz gyakorlattal állunk szemben – fogalmazott a bíró, hozzátéve: a tehergépjárművekhez hasonlóan a pihenőidőket érintően a kisbuszos személyszállítás során is szigorításra lenne szükség. Berettyóújfalu környékén is számos súlyos baleset történik hasonló okok miatt – tette hozzá.

b22

Fotó: Matey István

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője is 3 nap gondolkodási időt kért.

Az ügyész indítványozta, hogy a bíróság szüntesse meg P. G. L. előzetes letartóztatását. A bíróság úgy ítélte meg, hogy nem állnak fenn a kényszerintézkedés korábbi okai, így megszüntette az előzetes letartóztatást.

– Debreceni Törvényszék –


Hármas halálos baleset Biharkeresztesnél
Biharkeresztes - Egy bolgár rendszámú kisbusz kedd hajnalban belehajtott egy lengyel rendszámú kamionba a 42-es számú főúton. A szerencsétlenség az 55. kilométerszelvényben, Biharkeresztes közelében történt 4 óra 40 perc körül. A kilencfős kisbusz utasai közül két nő és egy férfi olyan súlyosan m...Biharkeresztes.
HAON.HU


hirdetés