Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.04.03. 16:48

Módosult a beregi kockásliliom-megfigyelés időpontja

Nyíregyháza, 2013. április 1., hétfő (MTI) - A tervezettnél egy héttel később, április 13-án rendezik meg a kockásliliomlest a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Márokpapi környékén lévő erdőkben.

Nyíregyháza, 2013. április 1., hétfő (MTI) - A tervezettnél egy héttel később, április 13-án rendezik meg a kockásliliomlest a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Márokpapi környékén lévő erdőkben.

A túra időpontja a megszokottól eltérő időjárás miatt módosult, az érdeklődők azonban nem maradnak le a növénykülönlegesség virágzásáról - tájékoztatta Kolocsán Tünde, a virágnéző kirándulást szervező nyíregyházi E-Misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület munkatársa szerdán az MTI-t. A védett kockásliliommal az egyesület szakembereinek vezetésével, a beregi lápréteket és ligeterdőket bebarangolva találkozhatnak a túra résztvevői.

A növénylesők a márokpapi Csiperke Erdei Iskola és Tábor elől indulnak a túrára. Az E-Misszió Egyesület Nyíregyházáról autóbusz-különjáratot indít Márokpapiba, a távolabbról érkezőknek pedig az erdei iskolában szállást adnak.

A kockásliliom, amelynek természetvédelmi értéke tövenként 50 000 ezer forint, április elején emeli magasba a virágait. A hagymás évelő növény zöld bimbója eleinte ugyanis a földön fekszik, majd 10-30 centiméterre nő a virág szára, s fokozatosan felemelkedik. A növénynek a Beregben több tájneve van, így például hívják kongóvirágnak, vagy kotuliliomnak is. Az előbbi elnevezés a virágok bókoló helyzetére, míg az utóbbi élőhelyére, a lápok kotu talajrétegére utal.

A magányos száron bókoló virág széles harangalakú, rózsaszínes-barnásvörös, sakktáblaszerűen foltos. Magyarországon a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben és Zala megyében, illetve Gemenc környékén tenyészik. A Beregi-síkságon a láprétek és a ligeterdők az otthona.

A túra rossz idő esetén sem marad el, ekkor lerövidítik az útvonalat és a fűtött erdei iskolában melegedőhelyet nyitnak, valamint kiegészítő programot szerveznek. A résztvevők ebben az esetben megtekintik Csaroda és Tákos híres műemléktemplomát, a Beregi Keresztszemes Műhelyt, a beregdaróci Kenderes Múzeumot, illetve ellátogatnak Tarpára is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!