Bihariak a milánói világkiállításon

A magyar népművészek csoportja, köztük a bihariakkal, Milánóban
A magyar népművészek csoportja, köztük a bihariakkal, Milánóban - © Fotó: Magánarchívum
Milánó – A Bihari Népművészeti Egyesület öt tagja – Balázs József fafaragó, Balázs Józsefné keramikus, Marczin Istvánné viseletvarró, Nagy Magdolna szövő, Szabó Sándorné szalmafonó – is ott lehetett a Milánóban rendezett Világkiállításon, amelynek a fő témája az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés volt.

A szervezők ezen a témán belül a tradíciót, a kreativitást és az innovációt helyezték középpontba és mintegy 20 millió látogatót várnak október végéig.

A magyar pavilonba meghívást kaptak a hazai kézművesek, hogy a gasztronómiai és fotó kiállítás mellet az ország kézműves hagyományát is megismertessék a látogatókkal. A hagyományok ilyen, közvetlen bemutatása csak a magyar pavilonban zajlik és vonzza a látogatókat, akik kérdezhetnek, beszélgethetnek a mesterekkel.

A 130 ország részvételével zajló Világkiállításra 16 napon keresztül készültek az alkotások: sípok, furulyák, nemez táskák, lábbelik, zsinóros mellények, kopjafa, szalmakoszorúk, agyagfigurák, szövött mintás szalagok és szövött tarisznyák, táskák. Az elkészült alkotások gazdagították az előzőleg a pavilonban berendezett kiállítást, de az apróbb tárgyakat ajándékba is megkaphatták az érdeklődők.

HBN