Bicikliúttal is összekötnék Polgárt és Tiszaújvárost

Akt.:
Kerékpárosok a Polgárt és Tiszaújvárost összekötő Tisza-hídon
Kerékpárosok a Polgárt és Tiszaújvárost összekötő Tisza-hídon - © Fotó: Szaniszló Bálint
Polgár, Tiszaújváros – Tiszaújváros és Polgár együttműködése magasabb szinten is példaértékű lehet.

A 35-ös számú főúton a közlekedési szabályok szerint tilos kerékpárral közlekedni, mégis szerda délelőtt biciklisták sorjáztak Polgár és Tiszaújváros irányából is, igaz engedéllyel és rendőrségi biztosítással.

Az apropót az a tény adta, hogy a Tisza két partján – Hajdú-Biharban és Borsod-Abaúj-Zemplénben – ez a két város adja a közvetlen kapcsolódási pontot a megyék között.

Kapocs a Tiszán át

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere mondandójából megtudhattuk, hogy Polgár és Tiszaújváros 2010 óta van testvérvárosi kapcsolatban, de a mindennapokban még ennél is szorosabb az együttműködés, hiszen emberek százai járnak át dolgozni a tiszaújvárosi nagyüzemekbe, illetve sokan költöztek át Polgárra az utóbbi években. Az ominózus testvárvárosi kapcsolatot fél évtized után megerősítette kézjegyével Bráz György tiszaújvárosi és Tóth József polgári városvezető. A szerződés komolyságát jelzi, hogy az okmányt ellátta kézjegyével Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, valamint dr. Tiba István országgyűlési képviselő.

A megújított testvérvárosi együttműködés egyik első vívmánya lehet a két várost az 35-ös út mentén – a Tisza-hídon keresztül – összekötő kerékpárút, amely alapvetően „hivatásforgalmú” lenne, azaz segítené például a munkába járást. Kapcsolódna azonban a folyó gátrendszerén kanyargó kerékpárút-hálózathoz és turisztikai szerepe is lenne. Mint Bráz Gyögy fogalmazott: „a két városban élők számára régi igény a kerékpárút, amelynek megvalósítás végre kézzel fogható közelségbe jutott.”

Az elvi támogatás megvan

Ezt erősítette meg Tóth József, Polgár polgármestere, aki büszke arra, hogy a két város közötti együttműködés révén a két megye együttműködése is erősödik. Ő már a kerékpárút szerepét is tovább gondolta, hiszen – mint kifejtette – megépítése fontos állomása lehetne egy a két megyeszékhelyt, Debrecent és Miskolcot összekötő bicikliútnak. Reményét fejezte ki, hogy ebben az uniós ciklusban lesz pályázati lehetőség is, amely megkönnyíti az elképzelés végrehajtását.

Fotó: Szaniszló Bálint (galéria) Fotó: Szaniszló Bálint (galéria) ©

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, mint volt tiszaújvárosi önkormányzati képviselő, személyes támogatásáról biztosította az elképzelést. Elmondta, hogy a település- és területfejlesztési uniós keretből 93 milliárd forint felhasználásáról dönthet a megyei közgyűlés és a kerettervben 75 kilométernyi kerékpárút építése van benne. „Arra biztatom tehát a két polgármestert, hogy már ma kezdjék el a konkrét tervek előkészítését, én pedig abban segítek, hogy – amennyiben technikailag megfelelő a pályázat – támogatom azt a pénzek elosztásánál.

Közös célok érdekében

Ugyanígy nyilatkozott Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a közös célok érdekében össze kell fogni a két megyének és akkor a siker sem maradhat el. Ezt már több példa is bizonyítja a hulladékfeldolgozás, vagy a szennyvízkezelés területén. Dr. Tiba István orszgágyűlési kéőpviselő ugyancsak támogatásáról biztosította a tervet, amely utat nyithat további közös elképzelések megvalósításához.

– Szaniszló Báint –