Biciklis ne tekerjen felüljárón!

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Szabályosan csak itt-ott lehet kerékpárral átjutni a 100-as vasúti vonalon a megyeszékhelyen.

Egyik olvasónk arra panaszkodik, hogy a Nagyállomás felől biciklivel érkezve szabályosan csak nagy kerülővel tud átjutni a Homokkerti felüljárón. A nő minden nap a Mikepércsi útra jár dolgozni. A felüljáró nyugati oldalán azonban nem lehet biciklizni és kerékpárút sincs. A felüljáró csaknem tíz éve épült, újabb keleti részén ugyan van bicikliút, de oda átjutni a felüljáró alatt nyugat felől csak nagy kerülővel lehet. Ráadásul a felüljáró Mikepércsi út felőli végén két zebrán keresztül tudna csak az erőmű oldalába visszakerülni. Így aztán marad a járdán lejtőn felfelé szabálytalan tekerés, a gyalogosok zavarása, vagy a járgány tolása.

Túlbiztosítás

A Magyar Kerékpárosklub debreceni területi szervezetének vezetője szerint nemcsak a Homokkerti felüljárón nehéz biciklivel átjutni a 100-as vasúti fővonalon, hanem a másik kettőn is. A Vágóhíd utcain csak a városból kifelé vezető oldalban szabad kerekezni. A Faraktár utcai felüljárón ugyan mindkét irányban lehet a drótszamarat használni, de a Vámospércsi út felé haladók – közvetlenül a felüljáró után – a Kolónia utcánál egy kerékpározni tilos táblával találják magukat szembe.

Szanyi Gergely szerint, a táblákat kihelyezők túlbiztosítják magukat. Attól félnek, hogy baleset esetén a biciklisek rajtuk kérnék számon a problémát.

HBN-OCs