Betlehemezők lepik el Debrecen belvárosát a hét végén

Betlehemezők lepik el Debrecen belvárosát a hét végén
© Fotó: Matey István
Debrecen – Három napig ismét hagyományőrzők és koncertek zengik be a cívisvárost.

A betlehemes közösségek a Kárpát-medence minden szegletéből, Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből és a Partiumból, valamint természetesen az anyaországból érkeznek Debrecenbe, hogy megosszák velünk a karácsonyi születés örömhírét az immár XXVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozón.

A betlehemes találkozók Debrecen közösségi művelődésében igen fontos szerepet töltenek be, hiszen a központi rendezvénnyel párhuzamosan több mint 20 debreceni külső helyszínen és néhány Debrecen környéki településen lépnek fel a játszók. Így általuk évente csaknem 10 ezer ember kerül közvetlen kapcsolatba ezzel a szakrális szokáshagyománnyal.

A mostani találkozó megnyitója december 8-án, pénteken 17 órától lesz a Kossuth téren, ahol 18 órától a Bakator zenekar is muzsikál. Másnap 9 és 20 óra között, a Belvárosi Közösségi Ház a betlehemes csoportok bemutatóinak ad otthont, de 16 órától a Kossuth téren is ilyen programok zajlanak. Este 6-tól ugyanott a Bíró zenekar is fellép.

Végül december 10-én, vasárnap 9-től 12 óráig a Belvárosi Közösségi Házban szakmai konferenciát is tartanak – A Kárpát-medence szakrális dramatikus szokáshagyománya mint élő nemzeti kincs címmel.

HBN