Betiltott a párizsi rendőrség egy utcai bulit

Rasszistának minősítette, ezért megtiltotta a párizsi rendőrség kedden a “disznókolbász és bor” nevű péntekre tervezett utcai bulit, amelyet a Facebookon szerveznek a francia főváros egyik muzulmánok lakta negyedébe.

A rendőrség indoklása szerint “a közrend megzavarásának súlyos kockázatával” járna, ha a bulit megtartanák.

Az elmúlt időben valóságos divat lett, hogy utcai ivászatokkal egybekötött partikat szerveznek a Facebookon több francia városban. Az apéro géant-nak, vagyis hatalmas aperitifnek nevezett bulikon több ezren szoktak összegyűlni. A párizsi tiltás nem az első az ilyen partik rövid történetében. Korábban más francia városok hatóságai is így jártak el.

Egy valamiben azonban új a Párizs tizennyolcadik kerületébe szervezett buli. Az elnevezés, vagyis a “disznóhús és bor” egyértelműen a muzulmánok provokálására utal ugyanis. A tizennyolcadik kerületben állítólag az ott élők harmada muszlim.

Szélsőjobboldali szervezetek is csatlakoztak

A szervezők nyíltan úgy hirdették meg az eseményt, hogy az a negyed “identitásbeli és területi visszafoglalására” a “disznóhús kedvelőinek” szól. A kezdeményezéshez kisebb szélsőjobboldali szervezetek is csatlakoztak, sőt, magukat iszlámellenes feministának nevező és szélsőbaloldali aktivisták ugyancsak támogatták a felhívást.

Ekkor már megszólaltak a baloldali pártok és rasszizmus ellenes civil szervezetek, a média is foglalkozni kezdett az üggyel részletesen. Nicolas Sarkozy kormányának a külvárosok politikájáért felelős államtitkára, aki egyébként algériai származású, kedden gyűlöletkeltőnek, rasszistának és idegengyűlölőnek nevezte a megmozdulást.

– Független HÍrügynökség –