Betegségek reumatológiai tünetekkel

Debrecen – Autoimmun betegségek, immungátló kezelés következtében kialakuló tuberkulózis és más fertőzések, zsíranyagcsere zavarok, köszvény, cukorbetegség, csontritkulás, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese működési rendellenességek reumatológiai aspektusai – csupán néhány a számos izgalmas, sok embert érintő téma közül, melyeket az idei Debreceni Reumatológiai Oktatási Program (DROP) kongresszuson megvitatnak a szakemberek 2014. február 13-15. között a Kölcsey Központban.

Az első alkalommal 2007-ben megrendezett DROP-on a szervezők új, interdiszciplináris szemlélettel közelítették a reumatológia tudományát: hangsúlyozták, hogy a reumatológia olyan, mindent átölelő, határterületi tudományág is, mely a medicina legtöbb szakterületével szorosan összekapcsolódik. Ez az úttörő vállalkozás lehetővé tette, hogy az egyes szakmák képviselői egymással közvetlenül beszéljék meg a közös problémákat, az aktuális kérdéseket.

Az első kongresszus sikere és eredményessége alapozta meg a DROP kongresszusi sorozat koncepcióját, melynek révén folytatódik a határterületi tudományágak közötti eszmecsere. A kongresszusok nyilvánossággal folytatott párbeszéde révén ma már a köztudat sem csak a mozgásszervi megbetegedésekkel azonosítja a reumát, hanem egyre ismertebbé válik az a tény, hogy az ízületi fájdalom és a mozgáskorlátozottság csupán tünetek, melyek hátterében különböző gyulladásos, autoimmun és öröklődő betegségek is állhatnak.

Az első alkalommal a reumatológusok bőrgyógyászokkal, szemészekkel, majd a következő kongresszusokon gasztroenterológusokkal, hematológusokkal, onkológusokkal, immunológusokkal, kardiológusokkal, anyagcsere-betegségekkel foglalkozó szakemberekkel, ideggyógyászokkal, nefrológusokkal és infektológusokkal találkoztak. Az évek során a DROP az egyik legnagyobb hazai konferenciasorozattá fejlődött, mára a rendezvényeken közel 50 előadás hangzik el, és a résztvevők száma eléri a 600-at.

Az idei, az 5. DROP-on a szakemberek megvitatják az autoimmun betegségek és az immungátló kezelés következtében kialakuló tuberkulózis és más fertőzések patológiai, diagnosztikai és kezelési vonatkozásait. Szó lesz továbbá a tüdő gyulladásos megbetegedéseiről, az autoimmun-gyulladásos reumatológiai kórképek tüdőérintettségeiről, a tüdődaganatokról is. Az anyagcsere-betegségek közül a gyulladásban felgyorsult érelmeszesedés, a zsíranyagcsere kérdései, a köszvény és a cukorbetegség megközelítésének újabb irányvonalai, valamint egyéb ritka anyagcsere-betegségek mozgásszervi vonatkozásai kerülnek terítékre. Külön figyelmet kapnak a csontbetegségek, így a csontritkulás is. A hormonális kórképek közül pedig a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese betegségeinek reumatológiai aspektusait, a szteroid kezeléssel kapcsolatos újabb ismereteket osztják meg a résztvevők.

Ismét sikerült több mint 40 kiváló hazai és két külföldi előadót „megnyernünk az ügynek”. Külön öröm számunkra, hogy az Európai Reumaliga (EULAR) új elnöke, Maurizio Cutolo professzor is megtisztel bennünket előadásával, Kassáról pedig Zelmira Macejova docens asszony vesz részt – mondta el Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, a kongresszus elnöke.

Az orvosi programmal karöltve a rendezők színvonalas szakdolgozói programot is összeállítottak a fenti témákban, de szakdolgozói szempontból, gyakorlati oldalról közelítve a kérdésköröket.

Ebben az évben, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara és Klinikai Központja Kapcsolat Napi rendezvényeihez csatlakozva, 2014. február 13-15. között, a megszokott helyen, a debreceni Kölcsey Központban rendezik meg a DROP5-öt.

A kongresszus védnökei: Kósa Lajos, Debrecen megyei jogú város polgármestere, Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Prof. Dr. Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja és Prof. Dr. Édes István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ főigazgatója.

– Debreceni Egyetem –