“Beszéljünk magyarul!”

Ozsváth Sándor
Ozsváth Sándor - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – A Debreceni Művelődési Központ munkatársai Beszélgetős estéket szerveznek a DMK Belvárosi Közösségi Házában (Kossuth u. 1.), ahol a debreceniek érdeklődésére számot tartó kérdésekről lesz szó.

Tartják mindezt egy olyan helyen – az egykori IPK-ban -, ahol lényeges, mindannyiunkat foglalkoztató gondolatok először hangzottak el néhány évtizeddel ezelőtt. Most nem elsősorban Izgalmas Politikai Kérdésekre kell gondolni, hanem egyetemesebb, jövőképünket, s így jövőnket, benne élhető városi mindennapjainkat is érintő tárgykörökre. Ebben a magyarság – hagyomány – debreceniség gondolatára szeretnék felfűzni a beszélgetéseket. Lökést kívánnak adni egy folyamat elindulásának, egy belvárosi szellemi párbeszéd-tér kialakulásának. Volt egy remekül sikerült beszélgetés Pikó Sándor szeptemberi kiállításához kapcsolódóan, itt fogalmazódott meg a folytatás igénye.

belvarosi beszelgetesek
A meghívott beszélgetőtársakat az köti össze, hogy a magyar értékek, a magyar hagyomány elkötelezettjei. Október 16-án (szerdán) 17 órakor Ozsváth Sándorral, az egykori Debreceni Református Tanítóképző Főiskola tanárával, művelődéstörténésszel, magyarságkutatóval beszélgetnek a DMK Belvárosi Közösségi Házának (Kossuth u. 1.) kiállítótermében.

A beszélgetés témája a beszéd: milyen nyelven beszélünk? Beszélt anyanyelvünk állapotáról lesz szó, arról, hogy mindennapi nyelvhasználatunk, közbeszédünk miről árulkodik és mennyit tükröz a magyar nyelv mérhetetlen gazdagságából ma.

Debreceni Művelődési Központ