Beszéld meg Andreával

Beszéld meg Andreával
Négy kutya lohol a nyomában, s reggelenként csak úgy tülekednek, hogy melyikőjük adjon nyelves puszit a művésznőnek. Amiben – mondjuk meg őszintén – van egy jó adag perverzió, de nálunk ez a celebek módija. Boda István jegyzete.

Szenes Andrea arca nem ismeretlen az elektronikus médiában. Hol itt tűnik fel, hol ott. Most a közszolgálati csatornán rakott fészket s fogadja vendégeit amolyan esti csevegésre. A „zenés életiskolának” titulált talk-show inkább önmagát szórakoztatja, mint a nézőt. Persze a nagy uborkaszezonban nem ördögtől való az efféle műsorpótlék sem. Ha nincs is benne különösebb szellemi emelkedettség, a néző méltányolja a rövidséget s azt a takarékos semmitmondást, ami a közhelyek virágdíszeivel van körberakva. Közismert szereplők teszik tiszteletüket, hogy az ötlet felszólításának eleget téve megbeszéljék Andreával az ezerszer tudott és unalomig ismételt sztorikat, s tettetett élénkséggel valljanak magukról, pályájukról, netán bensőbb érzelmeikről. Így tudtuk meg ismét Bodrogi Gyuláról, hogy nyolc évig volt Törőcsik Mari férje, s ennek köszönhetően a főiskola elvégzése után neki ezért engedték el a kötelező vidéki „kiszállást”. Fővárosi színész lett s marad, most Voith Ágival egyetértésben. A válás? Aligha azért, mert a másik árnyéka ráesett. Fiatalok voltunk – így Bodrogi, s bennem, hogy, hogy nem, azonnal felidéződött a Só Mihály házassága című tévéprodukció, ahol éppen Törőcsik Marival játszották el akár életük nagy románcát is. Feledhetetlen, amit abban a vígjátékban ők ketten produkáltak. A paraszti világ – éppen Biharban, Békésben – minden humorát megcsillogtatták, s olyan tökéletes beleéléssel az életformába, amire csak a legjobbak képesek. Igaz, ezt a világot Szabó Pál örökítette meg hitelesen, s ha azóta már fel is számolódott az írói képesség, mégis átadta az örökéletnek.

S volt megbeszélnivalója Medveczky Ilonának is Szenes Andreával. A sikeres pályát befutott táncosnő szerény és visszahúzódó. A lavór, amiben tizennyolc éves koráig az egyszoba-konyha komfort nélküli lakásban végezte a tisztálkodás szertartásait, még most is megvan, s mementóként vizet párologtat a már-már minden képzeletet felülmúló luxusvillában. A művésznő egyedül él a nagy kényelemben, ám mégsem magányosan. Négy kutya lohol a nyomában, s reggelenként csak úgy tülekednek, hogy melyikőjük adjon nyelves puszit a művésznőnek. Amiben – mondjuk meg őszintén – van egy jó adag perverzió, de nálunk ez a celebek módija. Amerikában a színésznők gyerekeket fogadnak örökbe, a mi hírességeink ebekkel veszik körül magukat. Nekik legyen mondva.
A műsorból természetesen a muzsika sem hiányozhat. A zenét Szenes Iván szolgáltatja, aki annyi örökzöld sláger ihletett alkotója. S egy kis éji zene most is helyénvaló…

– Boda István –