Beruházásokkal együtt zöldül Debrecen

Akt.:
Beruházásokkal együtt zöldül Debrecen
© Forrás: Polgármesteri Hivatal
Debrecen – A lakosság és az ipari területek is profitálnak a tervezett beruházásokból.

Az elmúlt négy évben mintegy 40 százalékkal emelkedett Debrecen adóbevétele, ebből a többletből pedig többet lehet fordítani városüzemeltetésre, beruházásokra is – jelentette ki Barcsa Lajos alpolgármester keddi, az önkormányzat 2019-es tervezett költségvetésének vonatkozó részleteiről szóló sajtótájékoztatóján, amit jelképesen a vénkerti Borsos-villa előtt tartott, mely terület szintén az idén megújítandók között van.

Fotó: Molnár Péter

Ismertette: idén utakra mintegy 10 milliárd forintot tervez költeni a város, ebből 9,23 milliárdot útépítésre, 500 millió forintot nagy felületű aszfaltozásra és 100 millió forintot útstabilizálásra. Ez évben várhatóan lezárul a Júliatelep útfejlesztéséhez szükséges, évek óta húzódó kisajátítási eljárás, és hét utca leaszfaltozásával szilárd burkolathálózat alakul ki a városrészben. Az év első felében megépül a Domokos Márton út (a 33-as főutat a Vezér utcával összekötő szakasz) és több közlekedési csomópont, melyek egy része épp az ipari területek megközelíthetőségét segíti majd. Elkezdődik a megnövekedett forgalmú Kishegyesi út burkolatának megerősítése; lakossági kezdeményezésre épülő útfejlesztésre 930 millió forintot költ a város, immár lakossági önerő nélkül.

A Zöld város programban idén hat lakótelep újul meg, köztük a Vénkert, a Borsos-villa környezetével együtt, és a Sinai Miklós utcai parkban létrehozzák Debrecen első közösségi kertjét.

– A gazdaságfejlesztés nemcsak új munkahelyeket teremt, de arra is lehetőséget ad, hogy Debrecen több pénzt forgasson vissza a város működtetésébe, építésére – hangsúlyozta Barcsa Lajos. Az alpolgármester számszerűsített is: míg az adóbevételeket 2018-ban 18,2 milliárd forintra tervezték, 2019-ben 19,1 milliárdra.

Forrás: Polgármesteri Hivatal

Távolabbi tervek

A Domokos Márton út (az egykori Ragoda dűlő) építése idén elkészül, a Vezér utca végén csatlakozik majd be, és később további szakasza épülhet majd; távlatilag összekötve a 354-es elkerülővel. Két fontos, új csomópontot alakítanak ki a Déli Ipari Parkban: egy osztályozó csomópontot a Krones új gyáránál 400 millió forintból, valamint egy ötágú körforgalmat a 47-es út hosszúpályi elágazásánál 570 millió forintból. Idén hozzákezdenek a Kishegyesi út megerősítéséhez az autópálya-lehajtó és a Határ út közötti szakaszon; mint Barcsa Lajos megjegyezte, az út annak idején nem akkora terhelésre készült, mint amit most viselnie kell. Emellett két új jelzőlámpás csomópont is épül, a Határ úti és a Pósa utcai kereszteződésben, és szintén korszerűsítik a Kishegyesi utat a vasúti átkelő és a Derék utca között.

Előkészítés alatt van a nyugati kiskörút harmadik üteme a Hatvan és a Mester utca között, jelenleg területszerzés zajlik; egész házakat, több tízmillió forint értékű ingatlanokat kell megvásárolni, úgy tűnik azonban, idén végére érhetnek, és jövőre indulhat a kivitelezés.

2019-ben elkezdődik a Köntösgát sor korszerűsítése, a forgalmas, rossz állapotú út mellett a járdát is felújítják, összesen 236 millió forintból. Megépül a körforgalom a Pallagi út és a Nagyerdei körút csomópontjában 501 millió forintból.

Forrás: Polgármesteri Hivatal

Megújuló terek

Városüzemeltetésre szintén több jut, a tavalyi 2,6 után idén 3,2 milliárd forint.

A zöldterületi feladatokra – parkok, játszóterek, sétányok fenntartására és köztisztasági munkák elvégzésére – a tavalyi 1,25 milliárd forintnál 28 százalékkal többet, 1,6 milliárd forintot tervez költeni az önkormányzat. Így például játszóterek karbantartására 21,8 millió, felújításukra és újak kialakítására további 50 millió, fasor-rekonstrukcióra 25 millió, szúnyogirtásra szintén 25 millió forintot.

A Zöld város program a Libakertben már elkezdődött, és további öt városrészben (elsősorban lakótelepeken) folytatódik parkok, játszóterek, sportpályák felújításával és újak létrehozásával. Megújul a virágpiac, létrehoznak KRESZ-parkot, kondiparkot és közösségi kertet is.

– A BMW-beruházáshoz kapcsolódóan idén csaknem 36 milliárd forintot költ a város, elsősorban állami támogatásból, ebből azonban olyan fejlesztéseket is megvalósítunk, melyeket a lakosság is használ, mint például autópálya-lejárat Józsánál, csomópont-fejlesztések a 33-as úton – mondta az alpolgármester.

SzT


Néhány tétel a városüzemeltetési költségekből

  • Nagy felületű aszfaltozásra, járdaépítésre 500 millió forint
  • hóeltakarításra 250 millió forint
  • új gyalogátkelők építésére 25 millió forint
  • fedett utasvárók javítására 10 millió forint
  • kerékpártárolók kihelyezésére 6,5 millió forint
  • új elemként elektromos töltőállomások üzemeltetésére 5 millió forint.

Debrecen - A cívisváros 2019-es költségvetésének az oktatási, szociális és kulturális ágazatot érintő pontjairól számolt be Komolay Szabolcs alpolgármester hétfőn a Beregszászi Pál Szakgimnáziumban. – 2014-ben a városvezetés azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Debrecen regionális központtá nője ki ma...

Balázs Ákos
Debrecen - A megyeszékhely közgyűlése csütörtökön tárgyalja az önkormányzat 2019-es költségvetését. A debreceni közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának tagjai arra szerződtek 2014-ben Debrecen polgármesterével, hogy ebben az önkormányzati ciklusban a gazdaság fejlesztése lesz a fókuszban. Stabilitást,...