Bérmatek

Csökkenő devizaadósság, hatalmas költségvetési többlet – csupa jó hír év végére. Egyébként is napirenden van a minimálbér növelése, meg a cégek terheinek csökkentése, igaz, előbbiről egyelőre nincs megegyezés, többek közt azért, mert utóbbi mértékét nem tartják elégségesnek a vállalkozások képviselői. Szőke Tímea írása.

Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök nagyon ügyeset húzott: bejelentette, hogy a most tervezett 0,9 százalékos helyett 1,6 százalékos nyugdíjemelés lehet jövőre, feltéve, ha meg tudnak állapodni a vállalkozókkal egy magasabb minimálbér-emelésben. Sok legyet egy csapásra: közölte, hogy a szándék megvan az idősek több pénzhez juttatására, ami nyilván a kormány érdeme lesz, ha létrejön a megegyezés, ha pedig nem, a kudarc a vállalkozók hibája. Bónuszként egy kis nyomást is gyakorol utóbbiakra, akiknek így eggyel több okuk lehet(ne) a 15 százalékos minimálbér-emelésre, s ha engednek, az ugye megint csak a kormány sikere.

Eközben egyik fél sincs könnyű helyzetben; a béremelést ki kell gazdálkodni, ahogyan a több nyugdíjat is, és a kevesebb beszedett adó meg járulék – kedvező államháztartás ide vagy oda – hiányozni fog a kasszából.

– Szőke Tímea –