A város ajándéka

2020.06.22. 13:46

Csíksomlyói passió: az összetartozás élménye Debrecen szívében – fotókkal

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját ingyenesen tekintheti meg a debreceni közönség.

Fotó: Matey István

– A Jóisten és a Nemzeti Színház közös kegye, hogy Debrecenben is bemutatkozik a Csíksomlyói passió – fogalmazott Papp László polgármester hétfő délelőtt a Vidnyánszky Attila rendezésében színpadra állított darab sajtótájékoztatóján a Kölcsey Központ Báltermében. A Csíksomlyói nyeregben 2018-ban bemutatott nagyszabású előadást Esztergomban 2019-ben láthatta a közönség, most Debrecenben mutatják be augusztus 26-án, az előzetes tervekkel ellentétben a sajtótájékoztatón rögtönzött helyszínen: a Református Nagytemplom előtt.

Papp László kiemelte,

abban a városban, ahol példátlanul erős a különböző felekezetek összefogása, a három püspökség jelenlétéhez hasonlóan a magyar kereszténység üzenetét: a szeretet, a béke és az összefogás hármast hirdeti a passió.

Bódor Edit | Fotó: Matey István

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője arra emlékeztetett, hogy a városi keresztút négy évvel ezelőtt, a virágvasárnapi bevonulást követően indult el Debrecenben, ahol öt állomáson olvasták fel az igeszakaszokat Debrecen felekezeti képviselői, ebben az évben azonban a helyi közönség csak lélekben járhatta be ezeket a stációkat. Bódor Edit kiemelte, a Csíksomlyói passiót Debrecen város ajándékaként ingyenesen láthatjuk augusztus 26-án, eső esetén augusztus 27-én.

Több mint produkció

Vidnyánszky Attila hozzáfűzte, az eddigi előadásokhoz hasonlóan a debreceniek is megélhetik az összetartozás érzését az előadás végén, melyben az idén 70 éves Debreceni Népi Együttes is közreműködik.

„Akiben felmerül a kérdés, mi is magyarnak lenni, az nézze csak meg táncunkat, hallgassa meg zenénket. Ez több mint produkció”

– jegyezte meg.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita (balról, háttal), dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke (balról) és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök (jobbról) | Fotó: Matey István

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a darab kapcsán úgy fogalmazott, a misztériumjátékok, mint a passió egyik legfontosabb sajátossága, hogy a néző egyben a történet szereplőjévé is válik az előadás alatt, majd továbbviheti annak üzenetét. Fekete Károly református püspök szerint szükségünk van spirituális élményre abban a korban, amikor az embereknek „semmi sem szent”.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szintén üdvözölte a Csíksomlyói passió debreceni bemutatását, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy Krisztus szenvedéstörténete nem csak „egy”, hanem maga „a” történet.

A balmazújvárosi származású Berettyán Nándort Jézus szerepében láthatja a közönség, ennek kapcsán a Nemzeti Színház társulati tagja kiemelte, nem szerepként tekint erre a feladatra, sokkal inkább arra törekszik, hogy abban a két órában, míg Jézust alakítja, közelebb kerüljön Krisztus életéhez. A színész arról is beszélt, hogy ez lesz az első előadás pünkösd vasárnapi megkeresztelkedése óta.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője, Zsuráfszky Zoltán a produkció koreográfusaként és társrendezőjeként ragadott mikrofont. – Kicsit debreceniek is leszünk ebből az alkalomból, mássá leszünk, amikor a Passiót táncoljuk, melyben egyszerre többszázan leszünk majd a színpadon – hangsúlyozta.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában