Berettyóújfalui modell alapján táboroztatnak

Körösszegapátiban 40 gyermek táborozott
Körösszegapátiban 40 gyermek táborozott - © Fotó: Vmirjáncki József
Hajdú-Bihar – A tavalyi „próba” után országossá vált a program.

Összesen ezer hajdú-bihari gyermek vett részt idén napközi Erzsébet-táborokban; a balmazújvárosi tankerületben Balmazújváros, Hortobágy és Tiszacsege, míg a berettyóújfalui tankerületben Berettyóújfalu, Komádi, Magyarhomorog és Körösszegapáti településeken – tájékoztatott érdeklődésünkre a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA).

Az országos programhoz Berettyóújfaluban teremtették meg a modellt. A MNÜA a bihari várost tavaly választotta ki, mellette szólt, hogy a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérség egyike, a keleti országhatáron fekszik, illetve a hátrányos helyzetű gyermekek aránya magas. E gyerekek számára nyílt lehetőség a nyári szünet tartalmas eltöltésére, a napközbeni étkeztetésük biztosításával. Mivel a program nagy sikerrel zárult, így a MNÜA idén kiterjesztette a Napközi Erzsébet-tábor pályázatot 6 tankerület 27 iskolájára.

Kéttucatnyi helyen

2014-ben a program segítségével 3 ezer, a leghátrányosabb helyzetű kistérségben élő általános iskolás gyermek juthatott el egyhetes napközi táborba június 21. és július 25. között, ahol négyszeri étkezést, valamint fejlesztő és kulturális programokat biztosítottak számukra. A táborokat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületeivel együttműködésben szervezte az alapítvány, Magyarország 26 településén. A helyek megteltek – tudatta a MNÜA.

HBN

A teljes cikk a Napló csütörtöki számában olvasható.