Berettyóújfaluban tart gyakorlatot a DEKOM

Akt.:
DEKOM-gyakorlat Hajdúszoboszlón
DEKOM-gyakorlat Hajdúszoboszlón - © Fotó: Égerházi Péter
Debrecen – A Debreceni Egyetem karitatív szervezete, a DEKOM (Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja) a külföldi és hazai mentések, adományosztás, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatának tekinti az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a karitatív munkába. Az oktatás mellett több szakirányban folyamatos kutatómunka folyik, melyek elősegítik a speciális beavatkozások minél pontosabb kivitelezését, koordinálását.

A május 5-én délután 17.00 órától május 6-án 13.00 óráig Berettyóújfaluban, a Bihari Ökoturisztikai Centrum területén megszervezésre kerülő gyakorlaton a korábbi munkák során, a nagy erejű földrengések, árvizek helyszínein, a DEKOM által vezetett sikeres missziók folyamán gyűjtött tapasztalatok megosztása a cél.

A rompályán, a hallgatókkal több földrengés helyszínén kialakult élethelyzeteket szimulálják. A földrengés során gépkocsik, épületek sérülnek, robbanás rázza meg a katasztrófa sújtotta területet, tömegek esnek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnik a teljes infrastruktúra, megszűnik a közbiztonság.

Az orvostanhallgatók szembesülhetnek a katasztrófa következményeként menekülő tömegek egészségügyi problémáival.

Az országban egyedülálló egyetemi oktatás illetve mentési gyakorlat egyben záróvizsga is azoknak az orvostanhallgatóknak, akik két szemeszteren keresztül, a DEKOM által bevezetett kurzuson tanulták a speciális körülmények közötti orvosi munka ismereteit.

A pontos menetrend

Május 5-én délután 16 órakor sátorfalu és a sátorkórház felépítése, a szükséges infrastruktúra, műholdas kommunikáció stb. kiépítése lesz a feladat.

Éjszaka, a zöldhatáron érkező menekültek orvosi ellátása, elveszett gyermek megtalálása mentőkutya segítségével, majd a sérült kisgyermek ellátását követően a sátorkórházba való elszállítása várnak a mentésben résztvevőkre. A határon átlépő emberek között lesz olyan is, aki súlyos betegsége miatt életmentő beavatkozásra szorul, állapotát stabilizálva, quad illetve mentőautó segítségével a sátorkórházba szállítják. A keresőkutya mellett éjjellátó készülékek és hőkamera is rendelkezésre áll a keresőcsapatok és a mentőosztag számára.

Május 6-án 9.00-tól, eltűnt személyek GPS-szel és mentőkutyával történő megtalálása, mentése; kútba/aknába zuhant kisgyermek kimentése, ellátása; szerencsétlenül járt kisbusz utasainak mentése; földrengés sújtotta helyszínen nyújtott orvosi teendők, sürgősségi és újraélesztési beavatkozások a sátorkórházban, terepjárós feladatok, háborús övezetben végzett egészségügyi feladatok és helyzetek (Combat Medic).

A hallgatóknak önállóan, illetve csapatban kell a félév során begyakorolt feladatokat elvégezniük, az állomáspontokat megtalálniuk.

– DEKOM –