Videó: Támadhat a tél, lesz mivel védekezni

Akt.:
Videó: Támadhat a tél, lesz mivel védekezni
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Minimum 3-5 centiméter vastag hóréteg kell ahhoz, hogy az útról le tudja tolni a hótoló.

Szombat reggel 8 órától a Magyar Közút megkezdi a téli szolgálatot. Bevetésre készek a sószórók, a hótolók és a hómarók – jelentette be Szoták Zoltán, az állami vállalat hajdú-bihari igazgatója. A gépszemle előtt elmondta: hóhelyzet, vagy jegesedés esetén először az autópályákra vonulnak ki, majd az első és másodrendű főutak következnek, aztán jöhetnek az alsóbb rendű és a mellékutak. A sor végén a lakott területeken kívüli, a főutakkal párhuzamos kerékpárutak állnak. (Ilyenekből 55 kilométert vettek át tavaly önkormányzatoktól egy kormányhatározat nyomán.) A hó eltolását akkor tudják megkezdeni, ha annak vastagsága legalább 3-5 centiméter. Ennél kisebb hó esetén arra törekszenek, hogy megakadályozzák ennek az útra fagyását, jégbordák kialakulását.

Hajdú-Biharban 1654 kilométernyi utat kezel a közút. Amíg nincs hó, folytatják a burkolatok javítását, a hideg aszfalttal történő kátyúzást, illetve az út menti növényzet rendezését.

PB083730Fotó: Molnár Péter

Szoták Zoltán hangsúlyozta, hogy téliesre forduló időjárás esetén is biztosítani tudják a megfelelő közlekedést. Megyénkben összesen 47 gépet képesek ebben az esetben elindítani, melyből 39 a sajátjuk, a többi bérelt. – Az elmúlt években gyarapodott a gépparkunk. Szeretnénk kiváltani a bérelt gépeket, inkább saját eszközeinkkel dolgoznánk – tette hozzá a Magyar Közút illetékese. Szoták Zoltán szavaiból kiderült, hogy jelenleg 10 rakodóval és 6 hómaróval rendelkeznek Hajdú-Biharban. Katasztrófahelyzetben mezőgazdasági és egyéb munkagépeket is be tudnak vetni.

Lesz majd mit kiszórni

Sóból több mint 6 ezer tonna, kalcium-kloridból granulátumból 8 ezer tonna, kalcium-klorid oldatból pedig 200 ezer literrel rendelkeznek. (Tavaly télen az első kettőből 15 ezer tonna fogyott.) Az elvileg március 15-éig tartó téli időszakban a közút 29 fővel növeli dolgozói számát, most 223 munkavállalójuk lesz. Ők a megye 5 mérnökségén, 12 órás váltásokban, a nap 24 órájában rendelkezésre állnak.

Irreális elvárásokkal

– Az autósok közül sokan úgy vélik, hogy az első hópehely lehullása után azt a közútnak hajszárítóval azonnal fel kellene szárítani. A hó előbb azonban hókásává, majd latyakká, végül vízzé válik. Vagyis nem lesz rögtön száraz és tökéletes út – fogalmazott a közút igazgatója.

PB083789Fotó: Molnár Péter

Kiemelte, hogy egyre inkább a megelőzésre törekszenek. Még a havazás megindulása előtt egy-két órával, – akár éjszaka is – kint lesznek gépeik az utakon és megkezdik a sózást.

Bacsó Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője a téli gumik használatának fontosságára hívta fel az autósok figyelmét. Az ilyen abroncsokkal méterekkel rövidebbé válik hidegben a fékút – mondta. Egyúttal a debreceni Homokkerti felüljáró gyakoribb téli tisztítását is szorgalmazta.

OCsBerettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés