Van, ahol nem egyszerű a mindennapi bevásárlás

Akt.:
A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: AFP / Philippe Huguen
Hajdú-Bihar – A saját autó vagy a jó tömegközlekedés a mindennapi bevásárlás egyik alapkelléke.

  • A kisebb településeken sokszor nem egyszerű hozzájutni a háztartás alapkellékeihez, mivel az ottani boltokban nincs akkora választék, mint a községekben vagy városokban.
  • A néhány száz lakosú kis falvakban az is előfordul, hogy bolt sincs, mert a tulajdonosoknak nem éri meg üzemeltetni. A lakosok emiatt gyakran kénytelenek a szomszéd településekre utazni, ha szeretnék elintézni a bevásárlást.
  • Az idősebbeknek ennél is nehezebb a helyzetük, mivel az állapotuknál fogva sokszor az otthonukat sem tudják elhagyni. Erre megoldást nyújt a legtöbb faluban jelen lévő falugondnok, a házi segítségnyújtással foglalkozó személy vagy a családsegítő, aki igény szerint bevásárol ezeknek az embereknek.

Az üzletek forgalma nagyban befolyásolja azok nyitva tartását, mivel az ott dolgozókat akkor is ki kell fizetni, ha kevés bevételük van. A Coop Zrt. üzleteinek egy része már a hét egyes napjain ki sem nyit – világított rá a az egyik internetes portál. Ennek kapcsán a Napló kérdéseire Nagy Imre, a Hajdú-Coop Zrt. vezérigazgatója elmondta, az ő üzleteik változatlanul, mindennap nyitva vannak, a kisebb boltokat sem tartják zárva.

Vásárlás a falugondnokkal

– A nehézségek ellenére sem gondolkodunk azon, hogy ne nyissunk ki mindennap. Eleve nagyobb településeken vannak üzleteink, a kisebb településeken lévőkben pedig igyekszünk, hogy teljes körű kiszolgálást biztosítsunk, és a munkaerőt is megtartsuk. A beszállítóktól is kedvezőbb árakon kapjuk az árut, ezért a kisebb üzleteinket is folyamatosan el tudjuk látni bevételtől függetlenül.

Ameddig lehet, tartjuk a jelenlegi állapotot, nem áll szándékunkban csökkenteni a nyitva tartást, mivel az az alkalmazottak számára is kedvezőtlen következményekkel járna”

– részletezte a vezérigazgató.

A megye legkisebb településén, Vekerden két bolt működik, ebből az egyik mozgóbolt. Utóbbi bejárja a falut, minden ház előtt megáll, így a lakók beszerezhetik, ami kell nekik. Juhász István polgármester elmondta, a mindennapi szükségleteket kielégíti az üzlet árukészlete, ráadásul a mozgóbolt üzemeltetője rendelésre bármit beszerez.

– A kisebb településeken állandó probléma az üzletek esetében, hogy nincs túl nagy forgalom, így a bevételből nehéz fedezni a kiadásokat. Nagyobb boltot ritkán lehet találni ezeken a helyeken, a vekerdiek is többször Zsákán vagy Berettyóújfaluban vásárolnak be. Az idősebb embereknek nagy segítség, hogy a falugondnok, illetve a házi segítségnyújtásban részt vevő két személy megveszi, és haza is viszi nekik, amit kell – részletezte.

– Az élelmiszerboltunkban minden megtalálható, ami kell egy háztartásba, ráadásul a kocsmában is vannak előrecsomagolt élelmiszerek, főként konzervek meg kenyér.

Sokan autóznak

– A lakossági igényeket mindenképpen kielégíti. Mindennap nyitva vannak, ráadásul, a falugondnokság és a házi segítségnyújtás is jól működik, így az idősebbek nyugodtan fordulhatnak hozzájuk, ha állapotuknál fogva nem tudnak bevásárolni – nyilatkozta Magyar Sándor, Folyás polgármestere. Hozzátette, sok lakosnak van autója, és a tömegközlekedés is jó, így többen átjárnak Polgárra, ha a helyi boltban nem tudják beszerezni, amit akarnak.

Tiszacsege külső részein ezzel szemben nincs probléma, elvégre a város közel van, ott pedig több vállalkozónak is van boltja, valamint a nagyobb áruházláncoknak is vannak üzletei. A külső területeken is működnek boltok, amelyek jól fel vannak szerelve, a mindennapi szükségleteket maradéktalanul kielégítik.

Úgy vélem, nincs okunk panaszkodni, könnyen hozzá lehet jutni a szükséges termékekhez, ráadásul nem is csak az alapélelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket lehet megkapni.”

A családsegítő szolgálatunk által az ellátottakat azzal is segítjük, hogy igény esetén a gondozónők bevásárolnak nekik. Éppen ezért nemrégiben öt új kerékpárt is vásároltunk a gondozóknak, így számukra is könnyebb – ismertette Szi­lágyi Sándor polgármester.

Állandó bolt már nincs

Told ezzel szemben rossz helyzetben van, ugyanis ma már egy üzlet sem működik a településen. Béres Barnabás polgármester hangsúlyozta, hetente két vagy három alkalommal egy mozgóbolt járja a falut, jobb híján onnan tudnak vásárolni az emberek.

– Legalább négy éve nincs egyetlen bolt sem nálunk, nincs vállalkozó, aki nyitna, mivel nagyon kicsi lenne a forgalom. A régi üzlet is emiatt zárt be. Sokan mennek Biharkeresztesre vásárolni, de ez korábban is így volt, az itteni árakat magasnak tartották – jegyezte meg.

A falugondnokságnak és a házi segítségnyújtásnak így még nagyobb szerepe van, hiszen állandó bolt nélkül sokkal nehezebb beszerezni a háztartásban nélkülözhetetlen termékeket.

HBN–BR


Átlagosan 20 százalékkal növeli a Lidl idén a bolti és raktári fizikai munkavállalói bérét
Debrecen - Egy talán soha nem látott lehetőség nyílik meg a következő időszakban. A Lidl Magyarország március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét, ezt követően a bolti dolgozók havi keresete e...Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés