Purhab-hajók versenyeztek a Miskolci Egyetemen

Kerülnek a súlyok a hajóra
Kerülnek a súlyok a hajóra - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Nyolcadik alkalommal rendezték meg az Anyagtudományi Versenyt pénteken a Miskolci Egyetemen.

A középiskolások számára meghirdetett megmérettetés fő témái a poliuretánok voltak. A jelentkező csapatoknak a purhab előállításáról kellett dolgozatot összeállítaniuk, illetve egy kishajót is meg kellett tervezniük purhab és fa felhasználásával. A pénteki döntőbe pedig a legjobb csapatokat hívták meg.

Kihívásnak éreztük az indulást, mert szeretjük az új dolgokat kipróbálni.” Pehnyo Zoltán

Amelyik a legnagyobb súlyt

– A döntősöknek el is kellett készíteni a hajójukat, mely nem lehetett nehezebb 150 grammnál, szélesebb 40 centinél, és mindegyiknek kiköthetőnek kellett lennie – mondta el dr. Szőri Milán, a verseny főszervezője. – Fontos volt az is, hogy a hajóknak legyen rakodótere, ami képes súlyok fogadására, hiszen a feladat az volt, hogy a diákok elsüllyesszék művüket. Az a csapat nyert, amelyik bárkája a legnagyobb súlyt bírta el.

verseny-15-aj

A program egyébként délelőtt előadásokkal kezdődött, ezt követte a hajók szemléje és fogadása, melyen előbb a nyilvánosság előtt tesztelték, minden építmény megfelel-e a követelményeknek, majd megkezdődött a hajósüllyesztési verseny, melynek az egyetem főépülete előtti szökőkút medencéje adott helyet. A megmérettetés úgy nézett ki, hogy a versengő csapatoknak különböző súlyokkal kellett terhelnie a mini csónakokat, melyeknek elejére és végére egy-egy pezsgőtablettát helyeztek. Amint ezek vízbe értek és pezsegni kezdtek, a csapat kiesett.

verseny-06-aj

A döntőbe összesen hat társaság jutott be, kettő Gyön­gyösről, ugyancsak kettő Veszprémből, valamint volt egy debreceni és egy miskolci csapat is. Mi a cívisvárosból, egészen pontosan a Debreceni Szakképzési Centrum Povolny Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolájából érkezett „Hajót-Építek” fantázianevű diáktársulattal beszélgettünk, ők építették az egyik legstrapabíróbb ladikot.

verseny-09-aj

– Nekünk az osztályfőnökünk szólt a versenyről – mondta el Pehnyo Zoltán csapattag. – Kihívásnak éreztük az indulást, mert szeretjük az új dolgokat kipróbálni. Ácsnak és asztalosnak tanulunk, így nem volt nehéz dolgunk a hajó készítésekor, melyhez a purhab mellett többnyire furnérlemezeket használtunk.

verseny-18-aj

A versenyt követően egy látványos kémiakísérletet is bemutattak az intézmény főépülete előtt, -196 fokos folyékony nitrogént öntöttek a medencébe, mely igen látványos reakcióval bűvölte el a megjelenteket.

verseny-17-aj

Dr. Szőri Milán végül kiemelte, az anyagtudományi versenyt a tervek szerint a továbbiakban is megrendezik, de a jövőben a hajóknak többek között a környezetvédelmi szempontoknak is meg kell felelniük.

ÉM-TÁBerettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés