Októberben szavazhatnak az újfalui kórházról

Akt.:
Lakossági fórum Berettyóújfaluban
Lakossági fórum Berettyóújfaluban - © Fotó: Kovács Péter
Berettyóújfalu - Egyhangú szavazással helyi népszavazás kiírásáról döntött a berettyóújfalui képviselő-testület csütörtök délelőtti ülésén egy korábbi határozatának visszavonása ügyében. A kérdés arra irányul, hogy a városvezetés visszavonja-e a Fogvatartottak Egészségügyi Központjának létesítésére terület átengedésről szóló, korábban meghozott döntését.

„Akarja-e Ön, hogy Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete a berettyóújfalui 335/10 hrsz-ú ingatlan büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakítása céljából történő állami tulajdonba adásáról szóló 107/2017. (V. 25.) önkormányzati határozatot visszavonja?” kérdésben helyi népszavazást rendelt el a képviselő-testület a csütörtökön megtartott ülésen.

Érvényes, eredményes, ha…

– A tizenkét tagú testületből tizenegyen voltak ott, és egyhangúlag megszavazták a helyi népszavazás megtartására vonatkozó előterjesztést, mint ahogy azt, is hogy a voksolás lebonyolítására ötmillió forintot különít el a város. A helyi népszavazás várhatóan októberben lesz. A referendum érvényes lesz, ha a választásra jogosultaknak legalább a fele és még egy fő részt vesz a voksoláson. Ha pedig a választásra jogosultak 25 százaléka és még egy fő azonos véleményt mond, akkor eredményes is – tájékoztatta a Naplót Muraközi István polgármester, hozzátéve, hogy amennyiben érvényes és eredményes lesz a helyi referendum, az ott hozott döntés végrehajtása kötelező, azt nem írhatja felül semmi.

Tájékoztatta a parancsnokot

Mint arról korábban már írtunk, a város képviselő-testülete ellenszavazat nélkül döntött, hogy az önkormányzat büntetés-végrehajtási egészségügyi intézmény létesítésére 8 ezer négyzetméteres telket átad az államnak. A terület a 42-es főút mellett, a kórház szomszédságában van. Ha az intézmény nem épül meg, a területet visszaadja az állam.

– A terület átadásáról szóló érvényes testületi határozat nem lépett hatályba, és nem is fog a népszavazás eredményének jogerőre emelkedéséig. Erről tájékoztattam a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát. Magyarán, a terület átadásáról szóló szerződéseket, megállapodásokat nem áll módunkba aláírni. Ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, akkor visszavonjuk a határozatot, ha viszont nem lesz az, akkor érvényben marad a terület átadásáról májusban hozott döntésünk – fogalmazott Muraközi István polgármester.

HBN–KZS


Nagy érdeklődés mellett tartotta meg az önkormányzat a tervezett börtönkórházról szóló lakossági fórumot Berettyóújfaluban június végén
Berettyóújfalu - Nem börtönkórházat, nem rabkórházat, hanem a Fogvatartottak Egészségügyi Központját tervezik építeni. Ezt dr. Csiba Gábor, a büntetés-végrehajtási (bv.) egészségügyi központ kialakításának és felügyeletének koordinálásáért felelős miniszteri biztos mondta, reagálva arra, hogy a n...

Fotó: Kovács Péter
Berettyóújfalu - Népszavazás a válasz a lakosság élénk érdeklődésére és tiltakozására. A városban tervezett börtönkórház létesítése ügyében helyi népszavazást kezdeményezett négy fideszes önkormányzati képviselő – jelentette be Muraközi István (Fidesz-KDNP) polgármester a témában hétfőn este megt...Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés