Nincs kereslet a sertéshúsra

Nincs kereslet a sertéshúsra
© Fotó: Pixabay
Mezősas – Ha megszűnik a támogatás, valószínűleg bérbe adják az épületeket.

Leginkább a térség hagyományos tevékenységére, a mezőgazdaságra alapozza közfoglalkoztatási programját a mintegy 650 lakosú bihari település. A kertészet mellett foglalkoznak még szántóföldi növények termesztésével is, sőt sertéstelepet és húsfeldolgozót is létesítettek. Mindezek alapján joggal gondolhatnánk, hogy az élelmiszertermelés megalapozta Mezősas jövőjét. Somi László polgármester azonban kissé árnyalja a képet.

– Ha a közfoglalkoztatást nem támogatják, nem éri meg a sertéstartás. Még akkor sem, ha a saját földjeinken mi termeljük a takarmányt. Így is ráfizetéses. A tevékenység rövidtávú hatása, hogy elfoglaltságot, munkát ad az embereknek. Jelenleg közel 100 sertést tartunk, ám mihelyst megszűnik a támogatás, nem fogja megérni tartani az állatokat, mert sajnos nincs kereslet a sertéshúsra. Mi lesz a sertésteleppel, a húsfeldolgozóval? Valószínűleg bérbe adjuk.

Hulladék és belvíz

A mezőgazdasági program mellett még két közmunka program fut Mezősason. Tíz embernek ad munkát az illegális hulladéklerakók felszámolása. Ez lényegében a helyben képződött és nem a hulladéktárolóba került szemét összegyűjtését jelenti. Közel tíz fő pedig a belterületi belvízelvezető rendszer karbantartásán dolgozik.

HBNBerettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés