Néha meg kell állnunk, és számot kell vetnünk

Akt.:
Szabó László és Körtvélyesi Béla berettyóújfalui 56-osok
Szabó László és Körtvélyesi Béla berettyóújfalui 56-osok - © Fotó: Kogyilláné H. Szófia
Berettyóújfalu - A forradalom és szabadságharc emléknapja ünnepi istentisztelettel kezdődött a berettyóújfalui református templomban, ahol Kovács Krisztián református lelkész hirdetett igét.

A megemlékezés az ’56-os emlékműnél folytatódott, ünnepi beszédében Muraközi István polgármester úgy fogalmazott: „Nehéz lenne megmondani, van-e még egy ilyen ország Európában, amely ennyire kevés alkalommal lépett fegyverben más ország területére, és akit ezzel szemben ennyiszer lerohantak, bekebeleztek vagy megszálltak volna.” A polgármester úgy folytatta, minden nemzetnek szüksége van arra, hogy a maihoz hasonló alkalmakkor megálljon, és számot vessen.

bu2Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Beszédében Magyarország Kárpát-medencében töltött évezredének egy-egy jelentős mérföldkövét kiemelve úgy fogalmazott, velünk szemben mindig világbirodalmak vagy azok érdekei álltak és „mindig a magyarok érdekeire hivatkozva, mindig külső segítséget kérve ellenünk. Így volt ez Trianonban, és így volt ez 1956-ban is.” Muraközi István hangsúlyozta, az értékek és érdekek egyensúlyának megtartása az egyetlen út, hogy ne éljünk meg több világégést. Az emlékünnepség Szűcs Réka és Zádori Szilárd színművészek „Az első lövés” című műsorával folytatódott. A megemlékezés az ’56-os emlékmű koszorúzásával ért véget.

– Kogyilláné H. Szófia –Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés