Megnyílt az újfalui szamártárlat

B. Kiss Endre szamártárlata a berettyóújfalui Makk Kálmán moziban
B. Kiss Endre szamártárlata a berettyóújfalui Makk Kálmán moziban - © Fotó. Kovács Péter
Berettyóújfalu – Másodjára ad otthont Berettyóújfalu az Országos Szamártár képzőművészeti anyagából rendezett kiállításnak.

A csütörtöki ünnepélyes megnyitón Kiss Endre, a gyűjtemény ötletgazdája és tulajdonosa elmondta, 2003-ban jött az gondolat, hogy rehabilitálni kellene a szamarat a művészet eszközeivel, hiszen méltatlanul rossz híre van.

– Pedig mi, emberek aggatunk humán jelzőket az állatokra. Kutatva a szamarakat, rájöttem, hogy egyáltalán nem olyanok ezek a jószágok, mint ahogy a jelen kor embere gondolja. Régen óriási volt a gazdasági jelentősége, igaz mára azt elvesztette. A középkorban a papok csak szamárhátra ülhettek, hiszen ez a jámbor állat a béke jelképe is egyben.

Szamarak mindenhol

A Makk Kálmán mozi folyosóin galériájában és folyosóin kihelyezett 40 mű a fele a teljes gyűjteménynek. Az idők folyamán a magyarok mellett dán, lengyel és mongol képzőművészek alkotásai is gazdagították a Szamártárat.

sz-2

Fotó: Kovács Péter

L. Ritók Nóra grafikusművész szerint a szamár jelentőségét az mutatja, hogy az illusztrációkon is számtalan megközelítésben jelenik az állat.

– Van, aki a történelmet, a paraszti kultúrát, a régi utcák képét társítja hozzá, mások számára – gondoljunk csak Bálám szamarára, vagy Jézus bevonulására Jeruzsálembe bibliai-üzenetet hordoz, míg megint mások a humorforrást, vagy éppen a szegénység jelképét látják a fülesben. A kortárs képzőművészetben az a szép, hogy teret enged a szabad asszociációnak. Nem azt kell néznünk, hogy úgy van-e lerajzolva az a szamár, ahogy az valóban kinéz, hanem azt, hogy mire gondolhatott a művész, amikor vászonra vitte az alkotását? Számomra a kiállítás üzenete mégis az, hogy ma egy olyan világban élünk, amikor pártosodunk, két részre oszlunk, egymást marjuk és szedjük szét, ami pedig a legnagyobb szamárság a világon – hívta fel a figyelmet a művésznő.

Az alkotásokat augusztus 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

HBN–MSZBerettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés