Így vigyázzák a rendet keleten: élet a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságon

Akt.:
Így vigyázzák a rendet keleten: élet a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságon
© Fotó: Erdei Mihály, rendőrség
Berettyóújfalu – Kilencvenezer lakos 1701 négyzetkilométernyi területen. Öt város, 33 kistelepülés, négy község. Legnagyobb városa, Berettyóújfalu 15 ezer lakosú, a legkisebb falu, Vekerd mind­össze 108-as lélekszámú. Több mint 60 kilométernyi határszakasz három átkelőhellyel, jelentős idegenforgalommal.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság hét rendőrőrsével, 37 körzeti megbízottal látja el a mindennapok teendőit, végzi a határral együtt járó feladatait, és oldja meg a területén átmenő 110 kilométernyi nemzetközi főút forgalmából adódó, intézkedést igénylő helyzeteket.

– Mindennapjainkat alapvetően meghatározza határ menti mivoltunk. Az átlépők száma folyamatosan nő. Ártánd–Borsnál évente 5 millióan kelnek át gyalog, míg autóval 2014-ben 1,6 millióan, 2015-ben 2 millióan, tavaly pedig közel 2,5 millióan választották ezt az útvonalat. Ha bármi történik Magyarország és Románia kapitányságunkhoz tartozó határán, nekünk kell intézkednünk. Akkor is mi járunk el, ha itthon körözött embert a határszakaszunkon fognak el, és akkor is, ha Romániában kapnak el valakit, és átadják őt a magyar hatóságoknak – mutatta be a kapitányság életét Tóth Ferenc alezredes, kapitányságvezető. – Leggyakrabban egyedi azonosító jellel visszaélés, illetve közokirat-hamisítás bűntette miatt kell intézkednünk. Előbbi alatt tipikusan az értendő, ha a határt átlépni kívánó a gépkocsijára más autóra kiállított rendszámot helyez fel. Utóbbi alatt pedig az, ha hamis vagy más nevére szóló, hamisított úti okmánnyal próbálja meg átlépni az államhatárt.

zs12

Szoboszlai József főtörzszászlós nyomokat rögzít | Fotó: Erdei Mihály, rendőrség

Mindkét ügytípusra rögtön példa is akad. Június 19-én este az ártándi átkelőhelyen meglehetősen amatőr módszerrel hamisított rendszámmal próbálta meg elhagyni az országot egy román kamionos: papírlapra festette az azonosító jelet. Mint utóbb elmondta, azért, mert korábban elvesztette az egyik rendszámtábláját, és így szeretett volna a pótlásról gondoskodni. Június 21-én Létavértesnél egy kilépésre jelentkező mikrobuszban utazó román férfiról derült ki, hogy a XI. Kerületi Rendőrkapitányság közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki ellene.
Bár 2015. július 1-én hét településsel – Mikepércs, Hajdúbagos, Sáránd, Hosszúpályi, Monostorpályi, Létavértes és Kokad – gyarapodott a kapitányság illetékességi területe, a regisztrált bűncselekmények száma folyamatosan csökken, a jelenleg 70 százalék körüli nyomozási eredményesség folyamatosan növekszik.

tfa

Tóth Ferenc alezredes | Fotó: Erdei Mihály, rendőrség

– A „modern kori népvándorlásból” adódóan vannak típusbűncselekményeink. Ahogyan a fiatalok, összeköltözők, munkát vállalók egyik településről a másikra, kisebből a nagyobba költöznek, sok ingatlan marad lakatlanul. Ezekben rendre olyan értékek – szaniterek, kéziszerszámok, gázkészülékek – maradnak, amelyekre rossz szándékúak előszeretettel vetnek szemet. Legutóbb Komádiban kellett ilyen esetben nyomoznunk. Június 9-én egy lakóház egyik bérlője tett bejelentést, hogy miután másik településre költözött, majd hetekkel később visszatért a hátrahagyott holmijáért, már csak hűlt helyét találta. Bár az ilyen ügyek felderítését jelentősen megnehezíti, hogy a sértett sokszor csak hónapokkal később veszi észre a bűncselekményt, és nem tudunk elindulni forró nyomon, ezúttal hamar kiderült, az ingatlan másik két bérlőjének a keze van a dologban. A szomszédok beismerő vallomást tettek, és meg is találtuk náluk az eltűnt tárgyak egy részét. G. Sára (41) és B. Oszkár (23) úgy gondolták, mivel a sértett elhagyta otthonát, jogot formálhatnak a vagyonára – mondta a rendőrkapitány, miközben monitorjára pillantva látja: Mikepércsen helyszíni szemle folyik.

– Egy raktár ajtajáról feszítették le a lakatokat, és egy 600 ezer forint értékű hegesztőgépet vittek el – számolt be a hajnali történésekről Szoboszlai József főtörzszászlós, bűnügyi technikus a helyszínen, miközben rögzítette a nyomokat.

Az ilyen ügyek megoldásánál nagy szerep jut a helyi viszonyok mindentudóinak, a terület 37 körzeti megbízottjának.

– Tízéves körzeti megbízotti múlttal jól ismerem az itteni embereket, és ők is engem – mesélte Molnár Róbert főtörzsőrmester, Mezősas és Mezőpeterd körzeti megbízottja a helyi nyugdíjasotthonból kifelé jövet, miközben egy szórakozóhely felé vette az útját, hogy ellenőrizze: betartják-e a működési szabályokat. – Jártamban-keltemben rendszeresen megállítanak, és sokszor felkeresnek, főként az idősebb korosztály tagjai. Van, hogy olyan problémákkal is, amelyek nem feltétlenül igénylik a beavatkozásunkat. De fontos, hogy ezekben az esetekben is türelmes, empatikus fülekre találjanak, hogy akkor is bizalommal forduljanak hozzám, ha tényleg baj történik.

mr

Molnár Róbert főtörzsőrmester mindent rendben talált | Fotó: Erdei Mihály, rendőrség

– Alapvetően meghatározza fel­adatainkat a 42-es és 47-es főút átmenő forgalma, amely folyamatosan terhel minket – magyarázta Vígh Attila főtörzszászlós, Berettyóújfalu körzeti megbízottja, miközben a 42-es belterületi szakaszán intett le éppen egy autót. – A Magyarországon, illetve tőlünk nyugatabbra dolgozó román vendégmunkások ezeket az utakat használják, hogy munkába, illetve hazajussanak, valamint ezeken közlekednek a különböző határ menti rendezvényekre, például a Csíksomlyói Búcsúra utazók is. Motoros rendőrként elsősorban a dinamikus jogsértések kiszűrése a feladatom. A balesetek megelőzése érdekében rendszeresen végzünk közúti ellenőrzéseket, de ezek ellenére is sokszor kell baleset miatt a forgalom eltereléséről gondoskodnunk. Június 20-án Berettyóújfalu belterületén 404 járművezetőt ellenőriztünk finn módszerrel. Két sofőrnél merült fel az ittasság gyanúja. A két főút mellett az M3-as és az M35-ös autópálya is áthalad a kapitányság területén, ezek forgalma is nálunk csapódik le. Folyamatosan épül az utóbbi sztráda Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakasza is. A feladatok bővülnek, de a zsaruk állják a sarat.

Kutlán Edina / Zsaru Magazin


Fotó: Szabó László / Zsaru Magazin
Berettyóújfalu - Hat város és 32 falu 90 ezer lakosának nyugalmáért felelnek a berettyóújfalui zsaruk 1701 négyzetkilométeren. Egy kapitányságon és hét rendőrőr­sön látják el feladataikat, közmegelégedésre. A Zsaru Magazin végigkövette, hogy néz ki egy átlagos munkanapjuk. Reggeli eligazítás nove...Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés