Hosszú útra indulnak a végzős diákok

Akt.:
Feltarisznyázva a debreceni Kossuth-gimnáziumban. Megható, emlékezetes pillanatok az egész családnak
Feltarisznyázva a debreceni Kossuth-gimnáziumban. Megható, emlékezetes pillanatok az egész családnak - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Csaknem háromezer tanuló számára ért véget a tanév megyénkben; hétfőtől érettségiznek.

  • Véget ért a tanév a végzős középiskolások számára, pénteken és szombaton a megyében 24 intézményből mindösszesen csaknem 3000 diák ballag el, s (a technikusok kivételével) hétfőn megkezdik érettségi vizsgáikat.
  • A legtöbben a Debreceni Tankerülethez tartozó nyolc intézményben (1165 diák), illetve a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) 11 tagiskolájában (1003 diák) végeztek.
  • A DSZC-ben 826-an ágazati érettségit tesznek, emellett – és kiegészülve az egyéb végzősökkel – mintegy kétezren, 73 szakmából adnak számot tudásukból, a legnagyobb számban a vegyésztechnikusok (172 fő).
  • Pénteken már megkezdődött az országban az érettségi a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival.

A hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban és a berettyóújfalui Brózik Dezső tagintézményben 63-an érettségiznek.

Mezőgazdasági gépésztechnikusi, illetve erdészeti és vadgazdálkodási technikusi képzésben 44-en fejezik be tanulmányaikat. Az iskola tájékoztatása szerint idén négyen szeretnének felsőfokú oktatási intézményben továbbtanulni, ami jóval kevesebb, mint a korábbi években; oka, hogy az új képzési rendszerben technikusi képesítés megszerzésével pluszpontokat kapnak a továbbtanuláshoz.

A Debreceni Szakképzési Centrum tagintézményeiben 826-an érettségiznek, 2016-an szakmai vizsgát tesznek, köztük szakiskolába járók és felnőttoktatásban részt vevők is.

Továbbtanulnának

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ illetékességi területén működő 41 intézmény közül kettőben, a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnáziumban, és a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban összesen 8 osztályból 194 diák ballag ebben a tanévben, valamennyien érettségiznek – tudtuk meg. Az előző iskolában 99, a derecskei gimnáziumban 81 diák jelentkezett felsőfokú oktatási intézménybe.

A Hajdúböszörményi Tankerületi központhoz egy középiskola, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tartozik, melyben négy osztály ballag, összesen 93 diák. Nagy részük szeretne továbbtanulni, mint ahogyan minden évben.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája öt osztály 178 tanulóját búcsúztatta pénteken. A diákok döntő többsége legalább egy tárgyból emelt szinten is érettségizik, így ott összesen 445 emelt és 703 középszintű vizsgát bonyolítanak le.

ba2A ballagási ünnepségen a Kossuth-gimnáziumban | Fotó: Derencsényi István

A Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában működő nyolc középfokú intézményben 39 osztályt érintően 1165 diák ballag el május elején, ez valamivel több, mint az előző években. Valamennyien érettségiznek, és 89 százalékuk szeretne továbbtanulni – tájékoztatott Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató. A ballagást az intézmények hagyományaiknak megfelelően szervezik, melyen a fenntartó Debreceni Tankerületi Központ vezetői szinten képviselteti magát. Ezen ünnepi keretek között adják át az előző tanévben alapított Debreceni Tankerületi Központ Kiválóságok díját azon középiskolás diákok számára, akik a 2017/18-as tanévben az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen I–X. vagy a művészeti szakképzést folytató szakgimnáziumok részére meghirdetett országos versenyeken I–III. helyezést értek el. Ezúttal 13 diák kapja meg az elismerést.

Kezdődik az érettségi

Az emelt szintű és a középszintű írásbeli érettségi vizsga május 4-től május 28-ig tart. Előbbi szervezését az Oktatási Hivatal végzi, a középszintű vizsgák lebonyolításáért az intézmény vezetője a felelős.

Az ütemezés hagyományos: május 4-én a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgáival már megkezdődött az érettségi időszaka, hétfőn magyar nyelv és irodalom-, kedden matematika-, szerdán történelemtudásukról adnak számot a diákok.

Május 10-én angol, 11-én német nyelvből érettségiznek.

Május 14-től emelt szintű írásbeli vizsga lesz különböző tárgyakból (informatika, latin, biológia, társadalomismeret, szakmai vizsgatárgyak, kémia, földrajz stb.) s középszintű írásbeli vizsga például héber nyelvből, informatikából, ének-zenéből, filozófiából.

A szóbeli érettségi vizsga emelt szinten június 7-én, középszinten június 18-án kezdődik.

HBN


Ballagás a debreceni Kossuth-gimnáziumban
Debrecen - Vészesen közeledik az érettségi, hamarosan rákerül a végzősök vállaira a ballagó tarisznya. Mutatjuk, kik búcsúznak idén a debreceni középiskolák padjaitól! Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma 12. d, osztályfőnök: Kerekes Szabolcs Bajkán Anikó, Bal...Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés